HET BIJENVOLK

PLAATS IN HET DIERENRIJK

 

afdeling: ongewervelde dieren
stam: geleedpotigen
klasse: insecten
orde: vliesvleugeligen
familie: bijen
geslacht: honingbij
soort: Apis mellifera
– Apis florea (dwergbij)

– Apis dorsata (reuzenbij)
-Apis cerena (Indische bij)

 

De Apis florea (dwergbij), de Apis dorsata (reuzenbij), en de Apis cerena (Indische bij) komen hoofdzakelijk voor in tropisch en subtropisch Azië.

De Apis mellifera die in onze streken voorkomt heeft verschillende rassen:
• Apis mellifera mellifera: de inheemse bij, ook nog de zwarte bij genoemd, steeklustig en zwermdriftig.
• Apis mellifera carnica: grijsbehaarde bij afkomstig uit Oostenrijk, Hongarije en de Balkan, zachtaardige bij, snelle voorjaarsontwikkeling.
• Apis mellifera ligustica: Italiaanse bij, herkenbaar aan haar gele ringen, minder winterhard.
• Apis mellifera nigra Buckfast: door Broeder Adam geselecteerd uit kruisingen van een originele Engelse bij met rassen uit Europa, Midden-Oosten en Afrika, productieve en zachtaardige bij.

1_broeder_adamDe inheemse bij (Apis mellifera mellifera) is niet meer zo raszuiver. Door het importeren van andere rassen waarmee ze zich gemengd heeft, is ze een zeldzaamheid geworden.

Vele imkers houden nu de Carnica- en de Buckfastbij. Ze zijn vooral geliefd omwille van hun zachtaardigheid en haaldrift. De Carnica is een raszuivere bij, terwijl de Buckfast in feite een bastaardbij is, kunstmatig geteeld door Broeder Adam (Engeland 1898 – 1996).

Verschillen tussen bijen, wespen en hommels

 

  honingbij wesp hommel
  2_honingbij 3_wesp 4_hommel
uitzicht van licht tot donker bruin strepen op het achterlijf licht donzig behaard geel met zwarte strepen wespen taille haarloos en glad zwart, donkerbruin met gele of witte ringen groter en dikker dan de bij
levenswijze leeft het ganse jaar door in kolonie, de koningin overwintert samen met de andere bijen leeft ‘s zomers in kolonie, in het najaar sterft de kolonie en de nieuwe bevruchte koninginnen gaan schuilen op een beschutte plaats om in het voorjaar een nieuwe kolonie te stichten
grootte van de kolonie zomer: 30.000 – 80.000 winter: 10.000 – 20.000 zomer: 10.000 winter: 0 zomer: 100 -300 winter: 0
nestbouw zeshoekige cellen gemaakt uit was, worden meerdere malen gebruikt zeshoekige cellen gemaakt uit hout en vezels, als een soort papier rond en tonvormig, ge- maakt uit was, worden slechts 1x gebruikt
voedsel stuifmeel en nectar koninginnenbrij suikers, vruchtensap, insecten stuifmeel en nectar
nut bestuiving van planten honing en stuifmeel eten schadelijke insecten bestuiving

5_nesten

Uittreksel uit “Bijenhouden in de 21ste eeuw” door Dirk Desmadryl