MEDE MAKEN VAN EIGEN HONING
—–Oorspronkelijk bericht—–
Van: peter de waele [mailto:dewaele_peter@msn.com]
Verzonden: vrijdag 6 juni 2008 14:21
Aan: bijen@cari.be
Onderwerp: [bijen] mede maken
Hallo,
Ben van plan om deze zomer mede te maken van onze eigen honing,kan iemand die reeds ervaring heeft met dit , zeggen of het eventueel een verschil uitmaakt
tussen voorjaarshoning of koolzaadhoning kwestie van smaak of dergelijke. Eventueel raad of suggesties zijn altijd welkom .
groeten peter
Van: Ludo De Clercq [mailto:ludo.de.clercq@skynet.be]
Verzonden: zaterdag 7 juni 2008 10:24
Aan: bijen@cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] mede maken
Dag Peter,
Als ge U haast kunt nog snel een van de top-medes opstarten, nl vlierbloesemwijn.
Voor bvb 10 liter wijn pluk je 10 liter bloemschermen (zonder blaadjes, maar met de steel die de schermen bijeenhoudt, volume gemeten
zonder aan te drukken; pluk geen schermen die vol bladluis zitten natuurlijk). Leg de bloemschermen enkele uren open op kranten (laat aan
de beestjes toe te ontsnappen, en de bloemen drogen wat en zijn gemakkelijker af te wrijven). Wrijf dan de bloemen af tussen de handen (wrijven
en schudden, wat na drie-vier keer herhalen er niet afvalt was toch niet rijp, en mag je weggooien). Dat geeft een 3-400 gram bloempjes. Haal
eventuele steelrestjes er van tussen, want die smaken slecht en bitter.
Voeg de bloemen toe aan water met suiker (2-2.4 kg/10 liter) of honing (2.5-3 kg/10 liter) dat in gisting gebracht wordt met een giststarter.
Voor gemakkelijke gisting bouw je best (zeker met honing) de gistende massa op met een deel van de suiker of honing, en voeg je in stappen
meer suiker/honing toe, zeker als je naar de hogere alcoholgraden wil gaan.
Zie ook mijn cursustext over mede maken.
Veel plezier,
Ludo