EEN VERZAMELING CULINAIRE MOGELIJKHEDEN
MET HONING …
LEKKERE HONING VAN BIJ ONS
IN GERECHTEN VAN BIJ ONS!!
DOOR JEF BEUCKELAERS
Honing in de keuken is terug van weggeweest. Tot in de middeleeuwen, wanneer de ontdekkingsreizigers de eerste rietsuiker meebrachten, kenden onze voorouders enkel honing om te zoeten.
Toen Napoleon de suikerbiet massaal liet aanplanten, verdrong de smaakloze en goedkope bietsuiker de honing.
Maar we keren stilaan op onze stappen terug en de honing komt weer in de belangstelling bij jong en oud.
In menig restaurant verschijnen er gerechten met honing op de menukaarten en bij sommige grootmoeders kan je nog genieten van lekkere culinaire hoogstandjes bereid met honing. Het is bij deze grootmoeders, en ook bij kookgrage tantes, dat een collectie oude recepten met honing opgetekend werden. De schattigste vind je hier terug.
Je hoeft ook geen meesterkok te zijn om deze gerechten te bereiden tot voldoening van uw tafelgenoten.
Deze receptenverzameling mag in de keuken van een honingliefhebber zeker niet ontbreken.
Jef Beuckelaers
Voorzitter van de Koninklijke Imkersgilde Neerbrabant
Laureaat van het initiatief “Eten om nooit te vergeten”
van de provincie Vlaams-Brabant in 2006