Beste imker, 

Graag had ik jullie attent willen maken op het belang van het bezit van een Epi pen of Jext pen na een bijensteek.

Je denkt misschien dat het jou niet zal overkomen maar vanmorgen werd het een zeer onderlegde imker bijna fataal nadat ze gestoken werd door slechts één bijensteek. Gelukkig is het gunstig afgelopen, maar volgens medische mensen was dit enkel te danken door het tijdig toedienen van een  EPI pen of Jext pen. 

Daarom wil ik graag het volgende adviseren…. 

Zorg als imker dat je, je arts een EPI pen of JEXT pen laat voorschrijven.

Deze kost 13€ per stuk maar kan voor jezelf of degene die gestoken wordt het verschil maken of je een bijensteek overleeft.

Deze pen hou je best in je directe nabijheid als je bij de bijen bent..

Zodra je na een bijensteek, wespensteek, voelt dat je opzwelt of ademnood krijgt moet je meteen de pen in de zijkant van je bovenbeen zetten. Je verwijderd de beveiligingsdop van de pen en zet de pen tegen de zijkant van je bovenbil. Je duwt even door en de pen zal klikken waarna de naald in je bovenbeen zal geprikt worden waarbij onmiddellijk adrenaline wordt ingespoten. Houd de pen 10 seconden tegen je been en daarna ben je al door de eerste fase. Je zal al zeker geen hartstilstand meer krijgen of in shock gaan. Je zal wel beginnen te trillen vanwege de adrenaline. Na het zetten van de pen bel je 112 zodat je naar het ziekenhuis kan voor verdere behandeling en/of opvolging. 

Voor mij als voorzitter is dit de derde keer dat ik deze methode heb moeten toepassen en bij twee van de drie heeft dit het verschil op leven of dood gemaakt.

Gelukkig heb ik altijd een EPI- of Jext pen in mijn werktas en auto waardoor ik anderen of mezelf kan helpen om nog tijd te hebben om 112 te bellen of naar de dichtstbijzijnde dokter te gaan.

De pennen kan je met doktersvoorschrift bij de apotheker halen voor ongeveer 13€.

Je kan kiezen: – EPI PEN 300 microgram

                   of: – JEXT PEN 300 microgram

Er is ook een versie met minder adrenaline voor kinderen. 

NOGMAALS MIJN AANBEVELING,,, zorg dat je ze altijd bij hebt. 

EINDCONCLUSIE: WAT WAS IK VANMORGEN  OPGELUCHT  DAT IK EEN IMKER VRIENDIN EN HAAR FAMILIE HEB KUNNEN REDDEN VAN HET ERGSTE!!!

LAAT JE NOOIT WIJSMAKEN DAT JE EEN BIJENSTEEK MOET OVERWINNEN,  DOOR TE VOLHARDEN, WANT MISSCHIEN IS HET DAN WEL TE LAAT. 

Philip

Voorzitter.