konVIB

Newsflash: Nieuwe haarden van Amerikaans en Europees vuilbroed

18 juni 2020.  Zowel Amerikaans als Europees vuilbroed zijn beide aangifteplichtige bijenziekten. Als een verdacht bijenvolk besmet blijkt te zijn, wordt een beschermingsgebied met een straal van 3 km rond de uitbraak afgebakend. Binnen het beschermingsgebied is het verboden bijen te vervoeren en worden de andere volken onderzocht om eventuele besmettingen te kunnen opsporen. De bijen en het materiaal van de imker mogen het beschermingsgebied niet verlaten.

In de provincies Luxemburg en Namen werden 2 nieuwe haarden gevonden van Amerikaans vuilbroed. In de provincie Henegouwen en op de grens van de provincies Henegouwen en Namen werden 3 nieuwe haarden van Europees vuilbroed ontdekt. Op de foto is een overzicht van de haarden van Amerikaans en Europees vuilbroed (rode kringen) in België weergegeven. Voor meer informatie en de exacte locatie van de schutkringen kan u hier terecht op de website van het FAVV.

Opening expo De Bijenwoning, Bijen en Imkers, Vroeger en Nu

Eindelijk is het zover ! Onze expo “De Bijenwoning, Bijen en Imkers, Vroeger en Nu” mag openen voor het publiek van dinsdag 9 juni 2020 tot en met zondag 13 september. Jullie worden van harte uitgenodigd om deze boeiende expo te bezoeken op een tijdstip dat jullie past, telkens na afspraak.

Wegens corona maatregelen is het Stedelijk Museum Aarschot te bezoeken na afspraak, via telefoon (016/568451) of via mail (museum@aarschot.be). ‘t Bruine Café en Toerisme Aarschot zijn voorlopig nog gesloten tot verdere versoepelingen van de maatregelen.
Het stedelijk museum is gratis toegankelijk:

di tot vr 9u-12u & 13u-16u30
za en zo 14u-18u
gesloten op maan- en feestdagen

Op dit moment hebben we nog geen zicht op andere mogelijke activiteiten.
 


Expo De Bijenwoning

Van 9 juni 2020 tot en met zondag 13 september 2020 loopt in het Stedelijk Museum van Aarschot onze moderne tentoonstelling over De Bijenwoning van toen en nu. Wilde bijen, honingbijen en wespen hebben namelijk elk hun eigen manier van huisvesting (nesten, hangkorven, kasten). De evolutie van de bijenwoning zal uit de doeken worden gedaan met een interactieve tentoonstelling van materialen, foto’s en filmpjes van vroeger en nu. In het museum zullen verschillende types bijenwoningen te zien zijn, alsook een volledig bevolkte bijenkast met moderne monitoring.

De foto’s

Waarschijnlijk hebben jullie gemerkt dat er foto’s ontbreken op onze nieuwe website. Die worden in de komende periode terug toegevoegd zoals het was op de oude website.

Nieuwe uitbraak Europees vuilbroed

Op de grens van de provincies Hainaut en Namen werden 4 nieuwe haarden van Europees vuilbroed ontdekt. Deze aangifteplichtige bijenziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Melisococcus plutonius die zich vermenigvuldigt in de darm van de bijenlarven. Het is een zeer besmettelijke broedziekte die snel dient ingedamd te worden om verdere verspreiding te voorkomen. Rond iedere haard werd een schutkring van 3 km opgesteld die zoals je kan zien op de kaart elkaar overlappen. Binnen deze schutkringen is alle verkeer van bijen en bijenmateriaal verboden. Meer informatie kan je op de website van het FAVV terugvinden.

 

Bijenkast gestolen in Zoutleeuw

Bijenkast gestolen in de Meerschenweg in Zoutleeuw. Duits Normaal stryropor kast met drie rompen groen en bruin geverfd. Hoffmann ramen met carnica volk .
Er zijn indicaties dat het volk is vervoerd richting Sint-Truiden /Alken. 
Nog typerend is dat het palletje ook is meegenomen. Het palletje is één vierde van een pallet van 1.1m op 1.1 meter in zwarte plastiek, dus een stuk pallet van 55cm op 55cm 12cm hoog.
Als u iets zou horen van iemand of iets zien gelieve een seintje te geven. Er is een melding gemaakt bij de politie en er is een PV opgesteld .  
Wim Verbeke  0486/76 73 14

Verzekering voor de aangesloten imker

Imkersverzekering KonVIB

Sinds 6 maart 2020 heeft de KonVIB een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen afgesloten bij Ethias. Onder deze verzekering vallen ook de provinciale bonden en de plaatselijke clubs. Deze verzekering dekt activiteiten met het doel imkers op te leiden en de bijenteelt bekend te maken bij het publiek. De volgende activiteiten die bovenstaande verenigingen organiseren vallen onder  verzekering : cursussen, vergaderingen, studiedagen, uitstappen, vormingsavonden, imkerstreffen, bijenmarkt, bemannen van standen op beurzen, plantenruildagen, imkerscongres,….

Deze verzekering dekt burgerlijke aansprakelijkheid, burgerlijke en strafrechtelijke verdediging en lichamelijke ongevallen. Deze verzekering dekt dus alle activiteiten die de bijenbonden organiseren in club verband maar niet als u bij u thuis aan het imkeren bent of op verplaatsing. In principe wordt uw imkeractiviteit bij u thuis gedekt door de familiale verzekering. Het is dan ook aan te raden dit te melden aan de maatschappij waar u deze verzekering hebt afgesloten. Wanneer u semi professioneel imkert kan u best een verzekering BA uitbating af sluiten om niet tot een verrassing komen te staan bij een calamiteit.
In een van de volgende maandbladen zal er meer uitleg over de verzekering gegeven worden.

P. Duts,

Voorzitter.

 

Bekijk de algemene voorwaarden

Bekijk het schadedocument

Bekijk de bijzondere voorwaarden