Als de larfjes bij een overlarver worden opgehaald en de tijdspanne van ophalen is niet langer dan een 1 uur, dan is het maken van een verzamel-broedaflegger doorgaans de beste methode.

Een verzamel-broedaflegger kan worden gemaakt uit meerdere volken. Uit iedere kast worden jonge bijen genomen met enkele ramen broed, voederramen, en een stuifmeelraam. Bij het maken van zo een verzamel-broedaflegger zullen de vliegbijen terugvliegen naar hun oorspronkelijke kast als die niet wordt verplaatst. Het volk is dan een moerloos volk, en de werksters zullen redcellen gaan aanmaken.

Vlak voor het geboren worden van de koninginnen zullen de redcellen worden gebroken. Het volk is dan hopeloos moerloos. Meteen daarna worden de larfjes van de overlarver met een teeltraam in het hopeloos moerloze volk ingebracht, en enkele dagen later als de doppen gesloten zijn kunnen die worden ingekooid. De ingekooide doppen kunnen vervolgens worden ingebracht in de kernvolkjes. In feite is deze kweekmethode niet moeilijk, maar alles moet wel gebeuren op het juiste tijdstip !

Onderstaande kalender is een handig hulpmiddel voor iedereen die koninginnen wil kweken …