Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 95
Jaar: 2009
Maand: September
Auteurs: Roger De Vos

ASTERS, STERREN VAN HET NAJAAR

Asters zijn de blikvangers in herfstborders. Aster betekent ster – een goed gekozen naam, want bij de meeste asters staan de smalle bloemblaadjes als dunne stralen rond het gele hartje. Het zijn zowel pollen- als nectargevende planten. Als de dagen korten en de temperatuur daalt, zorgen deze vaste planten met hun soms felle en vurige tinten voor een vrolijk kleurtje in de border. Ze overbruggen de periode tussen zomer en herfst tot de eerste vorst invalt. Hun losse groeiwijze en hun overvloed aan bloemen zorgen voor een laatste vuurwerk in de herfstborder.

Veel soorten komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Je vindt ze zowel in de tinten paars, lila, violet, wit, rood en blauw.
De soorten met de dubbele bloemen blijken voor onze bijen minder interessant.
Asters kan men in de border goed combineren met andere vaste planten die tegelijk ook bijenvriendelijke herfstbloeiers zijn, zoals de Monarde, Eupatorium, herfstanemonen, Rudbeckia, Persicaria amplexicaulis, enz.

In de afgelopen jaren is er veel selectie- en hybridiseringswerk verricht op het gebied van asters.
De gekende Nederlandse kweker Piet Oudolf heeft hier duidelijk zijn steentje toe bijgedragen; hij werkt vooral met kleinbloemige asters en heeft daarvan diverse introducties op de markt gebracht.

asters 1

De meeste asters hebben een geel hart waar onze bijen in de herfst de zo nodige pollen kunnen op verzamelen.
De vele variëteiten opnoemen, is een onbegonnen zaak, zo talrijk zijn ze vertegenwoordigd.
De hogere soorten knip ik in juni terug tot op een hoogte van 10 cm, dan geven ze een betere vertakking en vallen niet zo vlug om.
De topscheuten stek ik terug om achteraf aan onze imkers uit te delen. Zie foto’s.

De kleinbloemige Aster lateriflorus ‘Lady in Black’ is één van mijn favoriete asters in de tuin. Ze heeft een mooi paars blad dat onder de invloed van het zonlicht steeds donkerder wordt; de talrijke witte bloemen met roze hart bloeien van september tot aan de eerste vorstperiode.
De prachtige, donkerkleurige, neerbuigende stengels bereiken een hoogte van ongeveer 1 meter.Deze soort is ook vrij van meeldauw door haar open groeiwijze die licht en lucht toelaat in het midden van de struik.

De late bloei van de asters kan men beschouwen als een toegift van de natuur voor onze bijtjes.
Topscheuten worden eind juni gestekt en allemaal samen in een grote bloempot gezet. Om ze vochtig te houden, wordt er een witte plastieken zak over de bloempot getrokken. Na een paar weken zijn de stekken beworteld en kan men ze uitplanten. Het is een techniek die bij meerdere zomerplanten kan worden toegepast.

asters 2