Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 95
Jaar: 2009
Maand: Juni
Auteurs: Roger De Vos & Katinka Van Nerum

BERNAGIE – BORAGO OFFICINALIS

Bernagie, ook komkommerkruid genoemd, is een eenjarige bijenplant die houdt van een zonnige standplaats en een voedzame, doorlatende grond.
Waarschijnlijk stamt deze plant uit het Middellandse Zeegebied en werd ze door de Romeinen over heel Europa verspreid.
Ze is tamelijk vorstgevoelig en u zaait haar dus het best uit in het late voorjaar. U doet dit ook het best ter plaatse omdat de jonge plantjes zich moeilijk laten verplanten met hun lange penwortel.Zowel de stengels als de eivormige bladeren zijn sterk behaard.

De bloemen zijn als vijfpuntige sterren. De meeldraden zijn tegen elkaar aangedrukt tot een kegeltje dat uit de bloemkroon steekt. De bloemkleur is helderblauw, soms ook wit (Borago officinalis alba). De plant geeft witte pollen af en ook nectar, beide met een waarde van 5.
Dit verklaart waarom de bijen verzot zijn op deze plant. Om bij de nectar te komen, moeten de bijen zich aan de vooroverhangende bloem vasthaken en twee meeldraden van elkaar halen.

bernagie 1

In voedzame en kalkrijke grond kan de plant uitgroeien tot een forse struik die tot 80 cm hoog kan worden. De plant komt ieder jaar spontaan terug. Ze zaait zichzelf immers goed uit met haargrote zwarte zaden. Als u de jonge plantjes niet wegschoffelt, hebt u het volgende jaar weer een hele reeks afstammelingen.

Bernagie is een echte zomerbloeier en bloeit van juni tot augustus. Bernagie past zowel in de bloementuin als in de kruidentuin maar eist door zijn sterke groei veel ruimte op. Niet alleen is deze plant een goede bijenplant, ze is ook een gewaardeerd kruid met medicinale eigenschappen. Van de jonge blaadjes kan thee gemaakt worden of ze kunnen fijngesnipperd bij een salade gevoegd worden. De blaadjes zouden een bloedreinigende werking hebben, urineafdrijvend zijn, hoest en bronchitis verlichten en ook nog eens helpen bij reuma en bij hart ­- en nierkwalen.

Ook dipjes zouden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Neem een glaasje witte wijn, roer er enkele fijngemaakte jonge blaadjes door en laat alles een hafuurtje trekken. Na het drinken van dit mengsel zou u zich er weer bovenop moeten voelen.
Wilt u van een nieuwe liefde dromen, zet dan een bosje bernagie op uw nachtkastje. Volgens een oud gebruik zou succes verzekerd zijn!
Een delicatesse zijn de mooie blauwe bloempjes van de bernagie. Ze fleuren elke salade op en geven er de frisse smaak van komkommer aan.