Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 99
Jaar: 2013
Maand: Oktober
Auteurs: Roger De Vos

CALLICARPA BEZENSTRUIK

49 1

Callicarpa, bezemstruik of schoonvrucht genoemd, is een zomerbloeiende heester met weinig opvallende bijenvriendelijke bloemen. De nectar en pollenwaarden 4/4 weten onze bijtjes ook goed te waarderen, het gezoem in de voormiddag is dan ook duidelijk hoorbaar in de drie meter hoge heester.

Callicarpa is lid van de familie van de ijzerhardachtigen Verbenaceae. Van Callicarpa komen in Noord- en Centraal-Amerika, Oost-Azië en Australië een veertigtal soorten voor als grote struiken of kleine bomen. In ons land worden slechts enkele winterharde soorten aangeboden die vrij zijn van plagen en ziekten.

C. bodiniéri is een opgaande struik met dofgroen, langgepunt blad, dat in de herfst roze-paars verkleurt. In juli-augustus bloeit de plant met helderroze bloemen in dichte, brede, gesteelde, oksel-standige schijntrossen.

49 2

Callicarpa bodinieri is vooral gekend voor zijn mooie paarse besjes die rijkelijk aan de struik verschijnen vanaf september, het is bovendien een van de weinige struiken, die in de winter nog wat ‘fleur’ aan het dan sombere beeld van de tuin geven.

Aangezien de vogels niet echt verzot zijn op deze besjes blijven ze vrij lang aan de struik hangen en zie je de takjes wel eens verschijnen in kerststukjes.

Voor een goede vruchtzetting is er kruisbestuiving nodig en wordt het aangeraden om minstens twee planten in de tuin te zetten tenzij je de Callicarpa bodinieri ‘Profusion’ aanplant, deze is zelfbestuivend.

Het is een plant voor normale tuingrond of iets kalkachtige bodem. De heester kan men zelf vermeerderen door zomerstek, ofwel door te zaaien in de winter.

Snoeien hoeft alleen maar om de vorm te houden en de struik wat licht te geven.

Foto’s: Roger De Vosa