Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 97
Jaar: 2011
Maand: April
Auteurs: Roger De Vos

ESCALLONIA

11_1Deze heester komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en heeft zijn naam gekregen van de Spaanse bioloog Escallon. De meeste soorten zijn winterhard en groenblijvend. De kleine getande blaadjes zijn blinkend en leerachtig groen. Voor onze bijtjes is het zowel een pollen als een nectarplant en de bloemen worden zeer goed bevlogen.

Tijdens de overgang van de lente naar de zomer is er een schaarste aan bloeiende planten en Escallonia is dan ook ten zeerste geschikt om die periode te overbruggen. De bloei begint eind mei en na de hoofdbloei van juni en juli volgen nog enkele bloeiperioden tot in oktober. De bloemen met vijf kroonbladen kunnen zowel rood, roze of wit zijn, afhankelijk van de soort. De eerste bloei is geweldig rijk, daarna is de heester hier en daar gevuld met bloemen.

De heester gedijt in zanderige gronden, verlangt een zonnige standplaats en is goed bestand tegen droogte. Hij houdt zeker niet van natte voeten. Escallonia kan heel goed felle winden verdragen, maar hij is wel wat vorstgevoelig en na een strenge vriesperiode zullen er dan ook wat blaadjes sneuvelen. Terugsnoeien zal meestal soelaas brengen. De struik laat zich immers gemakkelijk knippen en hij is daarom ook goed te gebruiken als haagplant. Als solitair kan hij een hoogte van 1,50

11_2

meter bereiken en hij is met zijn doorbuigende bloeiende takken een blikvanger in de tuin.

Het vermeerderen kan ‘s zomers door gedeeltelijk verhoute stek, of door het maken van afleggers aan de plant zelf. In de meeste kwekerijen is de heester in pot verkrijgbaar en kan dan ook het ganse jaar door geplant worden.

Enkele mooie soorten zijn o.a. Escallonia ‘Donard Seedling’ met witte tot licht-roze bloemen, E. ‘Red Elf’ met donkerrode bloemetjes, E. ’Apple Blossom’ met roze blomen, E. ’Iveyi’ met witte en E. Rubra Macrantha met rode bloemen.Zo, als jullie nu nog een vrij zonnig plekje hebben in de tuin, wat houdt jullie dan nog tegen om zo’n schoonheid aan te schaffen?