Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 95
Jaar: 2009
Maand: Juli – augustus
Auteurs: Roger De Vos & Katinka Van Nerum

SEDUM – HEMELSLEUTEL – VETPLANT

Sedum is een nazomerbloeier en een plant voor de luie tuinder. Zij kan immers weken zonder water. En meststof hoeft zij al helemaal niet te krijgen.
U kunt de planten zowel in volle grond als in een pot houden. Alle Sedums zijn zonnekloppers.
Er zijn meer dan 500 soorten bekend, die vooral voorkomen in de meer gematigde streken van het noordelijk halfrond.
De vlezige bladeren zijn water‑reservoirs die aangesproken worden tijdens lange droogteperiodes. De plant groeit het best op arme, kalkrijke grond.

sedum 1

De Sedum telephium hybrides worden het meest als sierplant in de border aangeplant. Er bestaan heel wat varianten van de telephium. Ze verschillen zowel in de blad- als de bloemkleur. De hoogte kan variëren van 40 tot 60 cm.

De hybride Sedum matrona is een heel stevige plant die in het voorjaar ontluikt met een frisgroen blad, dat langzaam — als de zomer nadert — overgaat in een paarsberijpt blad.
Deze hybride ontstond enkele jaren geleden door een spontane zaailing in een Duitse kwekerij.

In het voorjaar knipt u de telephiumsoorten, als ze ongeveer 25 cm hoog zijn, het best terug tot vijf centimeter boven de grond.
Zo maakt de plant heel wat zijscheuten aan, wordt ze voller en niet zo heel hoog. Dat voorkomt ook dat de bloemschermen bij een fikse regenbui op de grond gaan hangen.
De populariteit van de hemelsleutels is niet zo verwonderlijk als u bedenkt dat deze planten oersterk zijn en zich ook nog gemakkelijk laten vermeerderen door stekken en door scheuren.

Uit elk stukje van de stengel ontstaat een nieuwe plant, die vanaf augustus de tuin siert met prachtige bloemenschermen. Zelfs uit een afgevallen blad kan zich een jonge plant ontwikkelen.

Alle Sedums zijn goede pollen-en nectarleveranciers. Ze worden dan ook goed bezocht door bijen, hommels en vlinders.
Een aanrader voor de bijenborder!

sedum 2

Foto’s Roger De Vos