Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 98
Jaar: 2012
Maand: Juli-Aug
Auteurs: Cyril Rubens

SWARM ATTRACTANT WIPE

(ZWERMAANLOKKEND DOEKJE)

Officieel, naar onze collega’simkers toe, hebben we uiteraard nooit zwermen: wij hebben onze bijenvolken goed onder controle. En vreemde zwermen scheppen we zeker niet, want dat is veel te riskant voor onze eigen, goedverzorgde, volken.

En toch zul ook jij dit artikel met meer dan gewone belangstelling lezen: hoe kan ik, op een eenvoudige manier mijn eigen zwermen vangen en, misschien wel eens, een verdwaalde zwerm van – uiteraard onbekende oorsprong – naar mijn stand leiden …

Het product bestaat! Tenminste wanneer het doet wat de reclame belooft. Het Engelse Swarm Attractant Wipe is verkrijgbaar in een klein zakje, en de inhoud lijkt op een klein poetsdoekje. Het is gedrenkt in essentiële plantenoliën. Je kan het zakje zowel, geopend, in een lege korf hangen of een korf ermee insmeren. De fabrikant garandeert – uiteraard – de bijzondere werkzaamheid. Indien je je eigen zwermen wilt terugvangen, moet je een lokkorf met zakje plaatsen op maximaal 50 meter van je standplaats. Het product heeft een werking van twee weken, afhankelijk van de temperatuur (hogere temperatuur betekent snellere verdamping).

Natuurlijk zitten bij het product enkele gebruikstips. We vermoeden dat het product weldra ook wel in België te koop zal aangeboden worden. Stiekem ga ik ook enkele zakjes kopen. Het eerste zakje ga ik zeker hangen in een holle boom, op de afscheiding van mijn terrein. Natuurlijk ga ik ook rekening houden met de wetgeving, want: màg je wel een vreemde zwerm aanlokken?

Volgens het Veldwetboek artikel 90 – 6°, zijn strafbaar: ‘zij die een bijenzwerm, komend uit andermans bijenstal, op hun goed lokken, indien zij hem niet hebben teruggegeven binnen 24 uren nadat hij van hen is teruggevorderd …’

Anderzijds: er zijn geen imkers meer in mijn onmiddellijke buurt, en alhoewel ik al jàààren lang een lidkaart koop van de vriendenkring van de plaatselijke brandweer,heb ik al evenveel jaren lang geen signalement meer gehad van een bijenzwerm in de buurt. Tenzij die ene keer, toen een zwerm in een spouwmuur getrokken was. Zou het doekje in dat geval ook nog helpen?

 

1 1