Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 101
Jaar: 2015
Maand: juni
Auteurs: dr. Pia Aumeier

EEN VLUCHTWEG VOOR BIJEN

Bijenuitlaten zijn goedkoop, eenvoudig en effectief. Ze verlichten het werk bij de honingoogst. Toch worden ze niet veel gebruikt.
Oogsttijd! Wanneer er propvol gevulde honingramen geoogst worden, slaat het imkerhart een versnelling hoger. De bijen moeten echter thuis blijven wanneer de honing naar de slingerruimte verhuist.

De gebruikelijke methode
Gevulde honingramen stuk per stuk uitnemen, afkloppen of met de borstel afvegen tot de gewrichten pijn doen. Afschrikkende geurstoffen (repellents) worden opgenomen in de honing en beïnvloeden de smaak. Het sproeien van water is ook niet aan te bevelen omdat ook hier de kwaliteit van de honing achteruit gaat. Wie zijn bijen met een sterke bladblazer uit de honingkamer katapulteert moet wel steekbestendig zijn.

De terugweg afgesneden
Het alternatief: het wegnemen van honingramen kan eleganter door gebruik te maken van bijenuitlaten. Bijenuitlaten zijn dunne platen met een kleine opening langs waar de bijen van de honingruimte naar de broedkamer kunnen , maar niet terug. Bijenuitlaten zijn goedkoop en bijenvriendelijk , omdat het natuurlijk gedrag van de bijen wordt gebruikt. Het wegnemen van de honing gaat snel en eenvoudig. In dicht bevolkte standen wordt roverij vermeden. Roker en sluier zijn niet nodig daar het direct contact met de bijen minimaal is, zodat rook noch as deeltjes in de honing verzeilen.

Snel uitgevoerd
Zo doen we het: Ga, fiets of rijdt in de vroege morgen naar de bijenstand, zodat er geen verse waterrijke honing kan worden binnengebracht. Test op een randraam de honing op rijpheid bij één volk. Is de honing rijp wordt de honingromp weggenomen, de bijenuitlaat geplaatst boven de koninginnenrooster en de honingkamer terug gezet. 24 uren later komt men terug. Daar in de honingzolder noch koningin, noch broed te verzorgen zijn , zijn bijna alle bijen naar de broedkamer getrokken. Nu kan men gemakkelijk de bijenarme rompen wegnemen en indien gewenst vervangrompen opzetten.
Bijenuitlaten besparen veel tijd en opwinding in het bijenvolk. De rit, de dag ervoor, naar de bijenstand kan worden gebruikt voor andere nodige activiteiten.
Het gebruik van een bijenuitlaat veronderstelt wel het gebruik van een koninginnenrooster om de aanwezigheid van koningin of broed in de honingkamer te beletten. Ook mogen geen broedramen in de honingkamer worden hoog gehangen.

foto1
foto2
De bijen lopen door een gat richting broedkamer en komen er langs de andere kant uit. Dit type van bijenuitlaat werkt goed indien meerdere uitlaten gebruikt worden.

 

foto3
foto4
Dit type van bijenuitlaat werkt zeer goed.

Originele tekst en foto’s: Dr. Pia Aumeier
Dit artikel is verschenen in Deutsches Bienen-Journal van juni 2010 onder de titel “Ein Fluchtweg für Bienen”. Met dank aan dr. Pia Aumeier en de redactie van DBJ voor het verlenen van de toestemming het artikel te publiceren in het KonVIB maandblad.