Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 103
Jaar: 2017
Maand: april
Auteur : Marcel De Leenheer

VEILIG WERKEN MET DE VARROXVERDAMPER

Dat niet behandelen van je bijen vandaag de dag geen optie meer is, daarvan is iedereen wellicht reeds overtuigd. Over de manier van behandelen lopen de meningen uit elkaar en iedereen heeft zo zijn eigen overtuiging en daar is niets mis mee. Ik denk dat ik ook niemand moet overtuigen van de risico’s die je loopt op gebied van gezondheid als je er niet voorzichtig en met de nodige kennis van zaken mee omspringt.

Spiebak
Bij het werken met de varoxverdamper onder de bodem komt er altijd redelijk veel damp vrij langs de zijkanten en dit kan je voorkomen door een spiebak tussen de bodem en de kast te schuiven zodat de onderkant van de kast hermetisch dicht is. Dit geeft ook het voordeel dat alle damp in de kast blijft. Het beste is dat je meteen vier dezelfde spiebakken maakt zodat je die voldoende tijd kan laten zitten tot alle damp volledig is neergeslagen.

2017 15 1

Heel eenvoudig te maken
Het is een koud kunstje om de spiebak te maken, of wellicht ken je iemand die het voor je kan afwerken. Je zaagt een plaat van 8 à 12 mm net zo groot als de afmeting van je kasten. Voor simplex is dat ongeveer 460 mm x 460 mm, al naar gelang de dikte van de wanden.
Aan de achterkant maak je een lat vast van 70 mm breed en aan de linker en rechterzijkant een spievorm van 70 mm naar 0 mm, zodat je een spievormig bakje krijgt.
De achterste lat moet bovenaan schuin gemaakt worden en de bodemplank vooraan ook schuin zodat je een gesloten bakje krijgt als je de broedbak er opzet. In de achterste lat maak je ook een opening waar de verdamper kan doorgeschoven worden. Op de verdamper kun je een blokje vast maken zodat die niet te ver in de schuif gaat en die de opening volledig afsluit tijdens de verdamping.

Gebruik
Bij het gebruik maak je de bodem los van de broedbak en schuif je de broedbak een paar cm achteruit zodat je met de vingers onder de broedbak kunt en die kan omhoog tillen om de spiebak er onder te schuiven. Je moet dan alleen de broedbak nog een paar cm achteruit trekken zodat de broedbak juist op de spiebak staat en volledig dicht afsluit. Dan kan je de verdamper erin plaatsen en de verdamping kan beginnen. Na een drietal minuten kan de verdamper uitgenomen worden en met een blokje kan je de opening dicht maken zodat er geen damp uit kan. De bedoeling van vier bakjes te maken is dat je zo vier volken kan behandelen zodat de damp in die tijd volledig is neergeslagen. Je kan nu de bakjes één na één wegnemen en verder alle volken behandelen.

Voordeel
Het voordeel van werken met deze spiebakjes is dat de damp zich gemakkelijk kan verspreiden over alle raten en er geen damp uit de kast kan. Let er wel op dat je de verdamper niet te ver in het bakje schuift omdat die dan te dicht bij de bijen komt en je enkele gebakken bijen kunt krijgen.
Op die manier blijven de spiebakjes zeker 10 minuten onder de kast en is alle gevaar voor het vrijkomen van damp geweken, uiteraard is voorzichtigheid nog steeds geboden.2017 15 2

2017 15 3

2017 15 4

Filmpje op youtube:
www.youtube.com/watch?v=HOtVVq4jc9Y