GEBAK EN SNOEPERIJEN

Honingwafels

Honingcake

Vlierbloesempannekoeken

Vlaamse koek

Brabantse peperkoek (honingkoek)

Appeltaart

Oostersgetinte huisappeltaart (1-2-3 taart)

Bonentaart

Makarons

Brabantse of Aalsterse Vlaai

Appelbeignets

Havermoutkoekjes

Oliebollen

Honingchocopaste

Honingtruffels

Vormpraline Ambrosia (godenspijs)

Boerenkaastaart

WEETJE:

Suiker kan in gebak voor de helft vervangen worden door honing, maar niet meer. Minder kan wel.
Alle gebak met honing is minder droog.


HONINGWAFELS

INGREDIËNTEN

1 kg patisseriebloem,
1 zakje bakpoeder,
8 eieren,
2 pakjes vanillesuiker,
350 gr. bruine suiker,
350 gr. honing,
500 gr. boter.

BEREIDING

Smelt de boter en roer de suiker, de honing en de vanillesuiker eronder.
Dan de eierdooiers, vervolgens de bloem en het bakpoeder, waarna de stijfgeklopte eiwitten.
Laat even rusten.
Verwarm het wafelijzer.
Smeer het wafelijzer in met een spekzwoerd en schep een pollepeltje deeg in het ijzer, sluit, en laat bakken.
De wafels zijn na afkoeling en in een gesloten doos een maand houdbaar.


HONINGCAKE

INGEDRIËNTEN

150 gr. meel,
3 eieren,
50 gr. boter,
50 gr. suiker,
100 gr. honing,
100 gr. rozijnen.

BEREIDING

De boter tot room roeren en er dan de eieren één voor één aantoevoegen. blijven roeren tot alles luchtig is, suiker toevoegen en blijven roeren tot alle suiker in het mengsel is opgenomen.
De honing al roerend toevoegen tot de massa licht en schuimig is.
Het gezeefde meel bijvoegen en de rozijnen door het cakebeslag roeren.
Breng het cakebeslag in een beboterd en met bloem bestrooid cakeblik.
In een niet-voorverwarmde oven bij ± 160°C ruim 60 à 70 minuten door en door laten gaar worden.
Dek de cake gedurende de eerste 2 minuten af uit voorzorg opdat de bovenkant niet zou gaan barsten.


VLIERBLOESEMPANNENKOEKEN

INGREDIËNTEN

30 gr. bloem,
1 liter melk,
50 gr. honing,
2 tot 4 eieren,
20 gr. gist,
boter,
afgeknipte vlierbloemschermen.

BEREIDING

Maak een klassiek pannenkoekendeeg.
Laat rijzen tot het verdubbeld is.
Smelt boter in een hete koekenpan.
Neem een bloemscherm, druk het plat op een vel papier en dompel in het deeg.
Leg in de pan, schep er nog een pollepeltje deeg over, rond in de pan.
Bak goudgeel en dien op.


VLAAMSE KOEK

INGREDIËNTEN

300 gr. bloem,
200 gr honing,
100 gr. poedersuiker,
50 gr. rozijnen,
75 gr. boter,
4 eieren,
1 zakje bakpoeder.

BEREIDING

De suiker, de honing en de eierdooiers tot een zachte massa roeren.
Het eiwit stijfkloppen en de bloem er ondermengen – de boter smelten en samen met de rozijnen. Onder het eiwit roeren, goed mengen.
De bakvorm met boter insmeren en het deeg erin doen.
Bakken in warm matige oven gedurende 30 minuten.


BRABANTSE PEPERKOEK (HONINGKOEK)

INGREDIËNTEN

½ kg bloem,
½ kg honing,
1 glas melk,
1 koffielepel kaneel,
1 koffielepel oploskoffie,
1 zakje bakpoeder,
parelsuiker.

BEREIDING

Meng de honing met de kaneel en de oploskoffie.
Voeg bloem, bakpoeder en melk toe.
Laat het deeg een kwartier rusten en doe in een bakvorm.
Strooi bovenop wat parelsuiker.
Bak in een voorverwarmde oven op 160° gedurende 2 uur.


APPELTAART

INGREDIËNTEN

250 gr. zelfrijzende bloem,
120 gr. bruine suiker,
120 gr. honing,
½ glas melk,
4 appelen,
150 gr. boter,
een snuifje kaneel.

BEREIDING

Klop de eiwitten stijf.
Laat de boter zacht worden en meng hierin de eierdooiers, de bloem, de suiker, de honing en de melk, spatel het eiwit er onder.
Schil de appelen en snij ze in schijfjes.
Doe het deeg in een ingevette taartvorm, hierop een laag appelschijfjes.
Bestuif met de kaneel.
Zet in een voorverwarmde oven en bak op 180° gedurende een uur.


OOSTERSGETINTE HUISAPPELTAART (1-2-3 TAART)

INGREDIËNTEN

1 ei,
2 soeplepels olie (koolzaad of zonnebloem),
45 ml melk,
40 gr. griessuiker,
40 gr. honing,
140 gr. zelfrijzende bloem,
1 à 3 appels.

BEREIDING

Alles (met uitzondering van de appels) goed mengen en in taartvorm met ribbelrand gieten (goed ingevet of belegd met bakpapier).
Richel onderaan in oven zetten op 1/3, oven voorverwarmen op 200° C.
Het deeg 20 minuten bakken.
Ondertussen volgend mengsel maken:
80 gr. gesmolten boter (= 1/3 pakje),
1 ei,
1 pakje vanillesuiker,
1 soeplepel griessuiker + 1 soeplepel honing,
1 afgestreken koffielepel kaneel,
1 soeplepel amandelschilfers.
Het deeg na 20 minuten uit de oven halen en beleggen met dunne appelschijfjes (dakpansgewijs). Het mengsel hierover gieten en nog eens 20 minuten laten bakken
– voor 6 personen: vorm van ongeveer 20 cm diameter, hoogte 3,5 cm.
– hoeveelheid zoals hierboven en 1 dikke appel.
– voor 12 personen: vorm van 28 cm diameter, zelfde hoogte, dubbele hoeveelheid deeg en 2 à 3 appels.
Dit gebak is zeer lekker, vooral op winterdagen met de kaneel, honing en suiker.


BONENTAART

INGREDIËNTEN

200 gr. witte bonen,
4 eetlepels bloem,
4 eetlepels honing,
4 eetlepels suiker,
½ zakje bakpoeder,
1 klontje boter,
1 ei.

BEREIDING

De bonen gaarkoken en afgieten.
De gemixte bonen mengen met de ingrediënten.
Het eiwit stijfkloppen en onder de puree mengen.
Het beslag in een vorm scheppen en in matig warme oven ¾ uur laten bakken.


MAKARONS

INGREDIËNTEN

150 gr. zoete amandelen,
20 gr. bittere amandelen,
150 gr. honing,
het wit van 3 eieren,
25 gr. aardappelbloem.

BEREIDING

Het eiwit stijfkloppen.
De amandelen pellen en in een elektrische koffiemolen malen.
Bloem, honing en noten samenroeren.
Het eiwit er doorheen roeren.
Op een beboterde bakplaat kleine hoopjes vormen en in een matig warme oven gaar bakken.


HAVERMOUTKOEKJES

INGREDIËNTEN

200 gr. havermout,
100 gr. honing,
100 gr. boter,
3 soeplepels Luikse siroop,
1 snuifje zout.

BEREIDING

De honing, de boter, de siroop en het zout mengen.
De havermout ondermengen.


BRABANTSE OF AALSTERSE VLAAI

aalstse_vlaai

INGREDIËNTEN

1 liter melk,
3 eieren,
250 gr. allerhande koekjes (oude uit de koekjesdoos),
5 sneden peperkoek,
1 pakje speculaas,
½ koffielepel kaneel,
2 soeplepels honing,
kandijsiroop.

BEREIDING

Alles verpulveren en tot een zachte pasta mengen, is het te stijf meer kandijsiroop, is het te plat meer peperkoek toevoegen.
Het mengsel in een vuurvaste kom openspreiden, bovenop nog wat honing smeren.
In de oven bakken op 170° gedurende 1 uur.


APPELBEIGNETS

De mooie appelen groeien aan de appelbomen nadat in de bloesem het stuifmeel van de stuifmeeldraden op de stamper terechtkwam, dikwijls is kruisbestuiving gewenst.
Dit bestuivingswerk wordt grotendeels uitgevoerd door honingbijen!
De appelen worden geplukt in de nazomer en bewaard op een koele plaats zodat ze lange tijd beschikbaar zijn.
Voor het garen gebruiken we de zoetere appelsoorten. Onder invloed van warmte op het zuur wordt het vruchtvlees vlokkerig waardoor de zuurdere soorten vlugger tot moes gevormd worden.

applbeignes

INGREDIËNTEN

125 gr bloem,
1 glas mede,
1 ei,
1 eetlepel vloeibare honing,
1 eetlepel koolzaadolie (olijfolie mag ook),
appelen,
een snuifje zeezout.

BEREIDING

De bloem, de mede, de vloeibare honing, de eierdooier, het zeezout en de olie goed mengen in een kom.
Afdekken, en 20 minuten laten rusten.
Voor het gebruik, het eiwit stijfkloppen en onder het deeg mengen.
De appelen schillen, het klokhuis verwijderen en in schijven snijden.
Frituurolie verhitten.
De appelschijven in het deeg wentelen en in de olie goudgeel bakken.
Uitnemen, laten uitlekken en op keukenpapier laten drogen.
Warm opdienen met poedersuiker bestrooid.

Tip:
Het verkleuren van geschilde en gesneden appelen kan tijdelijk tegengehouden worden door het vruchtvlees te besprenkelen met enkele druppels citroensap.


OLIEBOLLEN

oliebollen_3

INGREDIËNTEN

250 gr. bloem,
15 gr. gist,
25 cl lauwe melk,
1 ei – eiwit stijfkloppen,
een lepel honing,
snuifje zout.

BEREIDING

De gist + de honing oplossen in de lauwe melk.
Alles samenvoegen tot een beslag en laten rijzen.
Met een lepel wat deeg uitscheppen en in hete olie laten vallen.
Geregeld omkeren, goudgeel bakken, laten uitdruppen.
Met poedersuiker bestuiven.


HONINGCHOCOPASTA

INGREDIËNTEN

250 gr. boter,
200 gr. fondantchocolade,
200 gr. gecondenseerde gesuikerde melk,
150 gr. vaste honing.

BEREIDING

De chocolade zachtjes smelten, maar niet hoger dan 45° C en weer wat afkoelen.
Klop de zachte boter romig, meng er de dikke melk en de honing onder.
Roer nu de gekoelde chocolade eronder.

Voor een lichtbruine choco gebruikt men 150 gr. chocolade.


HONINGTRUFFELS

INGREDIËNTEN

30 gr. boter,
20 gr. marsepein,
25 gr. vaste honing,
40 gr. witte chocolade,
40 gr. melkchocolade,
1 druppel vanille-extract.

BEREIDING

De beide chocolades zachtjes smelten (max. 45°) en al roerend wat laten afkoelen.
De zachte boter met de marsepein goed luchtig en homogeen kloppen.
De honing en chocolade onderroeren.
Dit mengsel in een spuitzak doen met effen spuitmondje en kleine hoopjes vormen op bakpapier.
Laten opstijven in de koelkast.
Door cacaopoeder rollen of eerst even in gesmolten en getemperde chocolade dompelen met behulp van een vork, aftikken op de rand van de kom.


VORMPRALINE AMBROSIA (GODENSPIJS)

pralines

INGREDIËNTEN

65 gr room van 40%,
75 gr witte chocolade,
20 gr boter op kamertemperatuur,
40 gr vaste honing.

BEREIDING

De room opkoken en laten afkoelen.
De chocolade zachtjes laten smelten en wat laten afkoelen.
De boter met de honing kloppen tot een homogene massa.
De chocolade onderroeren en dan de room.
De pralinevorm bekleden met fondant of melkchocoladeVullen met het mengsel en afsluiten met chocolade.


BOERENKAASTAART

Plattekaas was en is een nevenproduct bij het maken van boter. Vroeger werd op de boerderij waar er melk voorhanden was geboterd om de nodige vetstof voor de keuken en de boterhammen te bekomen. Terzelfdertijd bekwam de boerin ook nog botermelk waar ze dan ‘s avonds botermelkpap mee bereidde voor de hele kroost.
Kaas is rijk aan calcium en dus goed voor de kinderen om sterke botten te ontwikkelen en voor de ouderen om het beendergestel stevig te houden. Kaas verwerkt in één of andere taartensoort kan geserveerd worden bij het aperitief of als nagerecht.

taart

INGREDIËNTEN

Voor het deeg
250 g. bloem,
100 g. boter,
2 theelepels bakpoeder,
4 eetlepels melk,
1 eigeel,
1 eetlepel honing,
een snuifje zout.

Voor de vulling
250 g. plattekaas,
25 g. boter,
1 eetlepel honing,
1 pakje vanillesuiker,
1 eetlepel vanillepudding,
1 ei + het eiwit van het deeg,
1 eetlepel droge mede,
1 eetlepel Amaretto,
6 eetlepels appel- of rabarbermoes.

BEREIDING

Alle ingrediënten van het deeg goed kneden, laatst het zout toevoegen.
30 minuten laten rusten in de koelkast.
De taartvorm invetten en bekleden met bakpapier.
Het deeg uitrollen, in de taartvorm leggen en er gaatjes in prikken.
Een laag appel of rabarbermoes aanbrengen op het deeg.
De twee eiwitten stijfkloppen.
De andere ingrediënten voor de vulling goed door elkaar mengen en als laatste het eiwit er
voorzichtig onder roeren.
Het kaasmengsel over de appel, of rabarbermoes gieten.
Bovenop een sliert honing aanbrengen.
De taart bakken in en voorverwarmde oven op200° C gedurende 35 minuten.

Tip
De taart gedeeltelijk lichtjes bestrooien met mosterdzaadjes vóór het bakken geeft een vrij apart toetsje.