GROENTEBEREIDINGEN

Gevulde tomaat

Kastanjepuree

Witloof met zomerhoning

Steenhuffels witloof

Wortelschijfjes met honing

Rode kool met honingvinaigrette

Zomerse boterham

Een gekleurd tomatenslaatje

Toast met kaas

Bonensoep

Hopscheuten


GEVULDE TOMAAT

INGREDIËNTEN

2 tomaten,
2 hardgekookte eieren,
40 gr. boter,
20 sprieten bieslook,
1 sjalotje,
2 lepels honingvinaigrette,
peper en zout.

BEREIDING

Pel de eieren, halveer ze en haal de dooiers er uit.
Meng de dooiers, de boter, het fijn gesnipperde sjalotje en het gesnipperde bieslook, en kruid met peper en zout.
Vul hiermee de eiwithelften.
Was de tomaten, snijd ze middendoor en haal ze uit.
Plaats de eihelften met de vulling naar beneden in de tomaten.
Overgiet de eieren met de vinaigrette.


KASTANJEPUREE

INGREDIËNTEN

1 kg tamme kastanjes,
2 stelen engelwortel (zachte delen),
50gr. boter,
± 10 gr. honing,
¼ liter melk.

BEREIDING

Pel de kastanjes;
Snij doorheen de dunne schil.
Doe ze in kokend water en laat nog 15 minuten koken.
Ontdoe de kastanjes van de dunne schil.
Laat ze zacht koken met de gesneden engelwortel.
Neem uit het water en pureer.
Voeg boter, honing en de melk toe en mix.
Lekker bij spiegeleieren!


WITLOOF MET ZOMERHONING

INGREDIËNTEN

6 stronken grondwitloof,
1 soeplepel spekvet,
honing,
peper en zout.

BEREIDING

Maak het witloof schoon.
Smelt het vet in de pan.
Schik het witloof in de pan.
Voeg peper en zout toe.
Gaar het witloof op een halfhoog vuur.
Is er teveel water in de pan, giet het af.
Breng honing op de stronken volgens smaak.
Laat karameliseren op een hoger vuur.


STEENHUFFELS WITLOOF

INGREDIËNTEN

6 stronken grondwitloof,
300 gr. doorregen spek,
100 gr. boter,
1 koffielepel honing,
1 palm,
peper, zout, nootmuskaat.

BEREIDING

Smelt boter in een braadslee en schik het gewassen witloof erin.
Kruid met zout, peper en nootmuskaat.
Overgiet met ½ palm ( de andere helft als aperitief aanwenden!).
Laat onder deksel zacht gaar stoven.
Bak in een antikleefpan het in kleine blokjes gesneden spek.
Neem het witloof uit de slee en leg het op het spek.
Voeg de honing toe en laat goudbruin glaceren.


WORTELSCHIJFJES MET HONING

INGREDIËNTEN

4 grote wortelen,
50 gr. boter,
1 koffielepel mosterdpoeder,
2 eetlepels honing,
1 eetlepel gehakte amandelen.

BEREIDING

Maak de wortelen schoon, snijd ze in plakjes en kook ze in weinig water tot ze gaar zijn.
Vermeng ondertussen de boter, het mosterdpoeder en de honing in een pannetje.
Al roerend 3 min. zacht laten sudderen.
Giet de wortelschijfjes af en schenk er de saus over en bestrooi ze met gehakte amandelen.


RODE KOOL MET HONINGVINAIGRETTE VOOR 4 PERSONEN

INGREDIËNTEN

1 halve rode kool,
1 glas droge appelwijn,
1 glas wijnazijn,
1 ui,
1 lepel honingvinaigrette,
zout.

BEREIDING

Snipper de rode kool.
Voeg alle ingrediënten toe en laat ½ uur rusten.
Voeg toe aan een koude schotel.


ZOMERSE BOTERHAM

INGREDIËNTEN

brood,
honing,
tomaat,
sla,
gekookt ei,
wijnazijn.

BEREIDING

Besmeer de boterham met honing.
Leg er schijfjes tomaat, sla en gekookt ei op en enkele druppels wijnazijn.
Dek toe met een tweede boterdam.


EEN GEKLEURD TOMATENSLAATJE

VITAMINENBOM

tomaat

De tomaat werd al geteeld door de Inca’s in Zuid Amerika en werd door de Spanjaarden ingevoerd in Europa. Men dacht eerst dat ze giftig was; nadien werd ze wel gesmaakt en kreeg ze de naam ‘liefdesappel’. De paprika is een neefje van de tomaat. Het blad van de scherpe soort die ook peper genoemd wordt, verzacht insectenbeten wanneer je het inwrijft op de pijnlijke plaats

INGREDIËNTEN

4 rode tomatentomatensla,
2 gele paprika’s,
3 sjalotten,
1 busseltje bieslook,
2 eetlepels vloeibare honing,
3 eetlepels koolzaadolie,
5 eetlepels wijnazijn,
Zwarte peper,
Gemberpoeder.

BEREIDING

1 uur vooraf, was alle vruchten die niet uit je eigen tuin komen.
Deel de paprika’s en verwijder de zaadjes, schil met een dunschiller en verdeel ze in vierkantjes van +/- 2 cm, verdeel ook de tomaten in blokjes van +/- 2cm.
Snipper de sjalotten fijn. Knip het bieslook in 1 cm lange pijpjes.
Doe alles in een serveerkom.
Overstrooi matig met zwarte peper en gember.
Meng de vloeistoffen en overgiet de vruchten ermee.
Spatel alles door elkaar.
Dien op.

De meeste tomaten hebben gele bloemen, maar insectenbezoek komt nauwelijks voor. Meestal komt het eigen stuifmeel op de stamper terecht. Het spelen van muziek met harde bastonen in de omgeving van planten doet het rijpe stuifmeel lostrillen. Paprika’s zijn gevoelig voor koude.
Tip
Geschikt als vieruurtje met brood of voor bij de BBQ bij vlees of vis.
Dit slaatje kan ook met gele tomaten en rode paprika.


TOAST MET KAAS

INGREDIËNTENkaastoast

Sneetjes brood,
tomaten in schijfjes,
plakjes camenbert,
honing,
basilicumblaadjes.

BEREIDING

Leg een plakje camenbert op een met boter bestreken geroosterde boterham.
Zet even onder de grill tot de kaas smelt.
Beleg met schijfjes tomaat en enkele blaadjes basilicum.
Smeer een tweede geroosterde boterham in met honing en leg op de tomaten.


BONENSOEP

Bonen zijn over heel de wereld in de keuken aanwezig: zowel verse als droge bonen komen in vele gerechten voor. De zeevaarders in vroegere tijden overleefden hun reizen op droge bonenkost, aangevuld met ter plaatse gevangen vis. Bonen kunnen in een liefhebberstuintje gemakkelijk gekweekt worden. Wel is vocht niet erg aangewezen en verse stalmest is uit den boze. De bonen worden tijdens de bloei bevlogen door de bijen en geven een donkere honing
Soep kan als eetlustopwekkende aperitief bij het begin van een maaltijd geserveerd worden. Onze bonensoep mag wel als een energierijke en voedzame maaltijdsoep gesmaakt worden. Door toevoeging van telkens andere ingrediënten kan een uitgebreid smakenpalet samengesteld worden.

soepkopie

INGREDIËNTEN

300 gr droge bonen ½ wit ½ bruin,
1 grote ui,
2 teentjes look,
1 prei,
2 takken selder,
1 wortel,
2 sneden brood,
droge mede,
boter,
honing
1 koffielepel bonenkruidblaadjes
zout en peper.

BEREIDING

Laat de bonen een nacht zwellen in water.
Maak de groenten schoon, snij ze fijn en breng ze in de soepkom.
Voeg een klont boter toe en bak ze even op.
Doe de bonen met het water in de soepkom en laat zacht koken tot de bonen beetgaa
zijn.
Kruiden met peper en zout.
Schep 2 schuimspanen bonen uit de soep.
Mix de soep en voeg de bonen terug toe, samen met het bonenkruid.
Voeg een flinke scheut mede toe en laat niet meer koken.
Bestrijk een boterham met honing en leg er de andere bovenop.
Bak hem in boter in een pan goudbruin.
Verdeel in +/- 40 dobbelstenen en verdeel ze over de soepborden.
Schep de soep in de borden en bestrooi met gesnipperde selderblaadjes.

Tip
Een soep moet zacht koken, zonder opspattende bellen zodat de smaken in het vocht blijven en zich vermengen.


HOPSCHEUTEN

De bellen van de hopplant zijn een ingrediënt van bier, die voor de smaak en de houdbaarheid gebruikt worden. De teelt van hop was al gekend in 1364, zo vermeld een oorkonde van Keizer Karel IV, aan de bisschop van Utrecht, die hiermee het bier brouwen met hop toestond.
Tot begin van de 19de eeuw was de streek Aalst-Asse en een gebied rond Poperinge gekend als de hoptuin van Europa.
Napoleon verbood de uitvoer naar Duitsland waardoor de teloorgang van onze hopteelt ingezet werd.

Hopscheuten zijn de kiemen van de hopplant die in het voorjaar opschieten. Het was vroeger een welgekomen groente voor de gewone man en zijn gezin. Vandaag is het een ware delicatesse die op verschillende bereidingswijzen op tafel komt. Als vervanger kunnen ook soja en andere scheuten op gelijkwaardige wijze bereid en gebruikt worden.

hopscheuten maandblad mei 2009

INGREDIËNTEN

400 gr hopscheuten,
2 sneden droge hesp,
3 eetlepels koolzaadolie,
1 eetlepel wijnazijn,
1 eetlepel vloeibare honing,
1 koffielepel mosterdzaadjes,
nootmuskaat,
zwarte peper,
geroosterd brood.

BEREIDING

Meng de olie, de wijnazijn, de honing en de mosterdzaadjes.
Snipper de hesp in flinterdunne slierten.
Kook de hopscheuten in water beetgaar (max. 5 minuten).
Doe in een vergiet en laat opdrogen.
Meng de hespslierten er doorheen.
Schik op de borden.
Schep er gul de vinaigrette over.
Bestrooi met wat peper en nootmuskaat.
Leg er een geroosterd broodje naast.

Tip
Dit voorgerechtje kan ook als een tussendoortje geserveerd worden. In combinatie met garnaaltjes en een stukje gebakken vis kan het als een vieruurtje op tafel gebracht worden.

Een lezer….
In het recept van april wordt het deegbeslagje gemaakt van mede. Dat kan toch niet voor de kinderen!
Beste lezeres, bij een temperatuur van 70° verdampt de alcohol en blijft de lekkere smaak van de mede over.