VISGERECHTEN

Soep van zeevruchten

Vissla

Forel met amandelen en honingsaus

Scampi-spiesjes

Vlaamse vissoep

Pikante spieringen met slaatje

Apimossels


SOEP VAN ZEEVRUCHTEN VOOR 5 PERSONEN

INGREDIËNTEN

het wit van 5 preien,
1 wortel,
2 glazen droge mede,
sjalotjes,
peterselie en bieslook,
10 tongfilets,
50 mosselen,
5 stukjes kabeljauw,
200 gr. room,
peper en zout.

BEREIDING

Kook de mosselen en de visfilets even in de mede – ontdoe van de schelpen.
Snijd de prei en de wortel in stukken van 2 cm.
Snipper enkele sjalotjes fijn.
Kook in water de gesneden groentjes.
Doe alles in een soepkom en laat nog wat sudderen om op smaak te komen breng op smaak met peper en zout.
Schep in soepborden en voeg wat room toe.


VISSLA

INGEDRIËNTEN

200 gr. kabeljauw of een andere vissoort,
150 gr. gepelde garnalen,
150 gr. gekookte mosselen,
2 soeplepels geraspte knolselder,
2 soeplepels zilveruitjes in azijn,
2 soeplepels plattekaas,
2 soeplepels honingvinaigrette,
gehakte peterselie en bieslook.

BEREIDING

Kook de vis en verwijder de graten.
Laat afkoelen en meng alles dooreen.
Alle ingrediënten door mekaar mengen.


FOREL MET AMANDELEN EN HONINGSAUS

INGEDRIËNTEN

3 schoongemaakte middelgrote forellen,
bloem, gemengd met wat peper en zout,
100 gr. boter,
50 gr. amandelsnippers,
sap van ½ citroen,
1 eetlepel honing.

BEREIDING

Smelt de helft van de boter.
Haal forellen door de bloem en bak ze 5 minuten aan beide zijden tot ze gaar zijn.
Zet ze apart en hou ze warm.
De rest van de boter toevoegen en hierin de amandelsnippers bakken tot ze goudgeel zijn.
Met een schuimspaan uit de pan halen en warm houden.
Het citroensap door de boter in de pan roeren, dan de honing, en het geheel, goed vermengd, 1-2 minuten laten sudderen.
Schenk deze saus over de vis en bestrooi met de amandelsnippers.


SCAMPI-SPIESJES VOOR 4 PERSONEN

INGEDRIËNTEN

24 scampi,
10 eetlepels druivenpitolie,
1 teentje geperste knoflook,
enkele rode peperkorrels,
zeezout,
een paar eetlepels honing,
2 eetlepels gesnipperde dragon,
1 druppel dragonazijn.

BEREIDING

Vermeng alle ingrediënten voor de marinade.
Pel de scampi maar behoud de staartjes.
Laat 3 uur marineren.
Duw de scampi op de spiesen.
Lepel er het marinadevocht over en grill ze.


VLAAMSE VISSOEP

INGREDIËNTEN VOOR 6 PERSONEN

+/- 600 gr kabeljauw,
3 flinke preien, 3 eieren, 1 teen knoflook,
4 eetlepels olijfolie, 1 liter visbouillon,
4 gepelde tomaten, wijnazijn, mede, zout en peper.

BEREIDING

Fruit de in ringen gesneden uien in de olie.
Voeg de in schijfjes gesneden prei en knoflook toe, leg het deksel op de kom en
laat +/- 2 minuten smoren.
Voeg de stukken tomaat toe en laat +/- 5 minuten garen.
Doe er de bouillon bij en de in stukken gesneden vis.
Voeg een scheut wijnazijn toe en laat alles samen nog +/- 10 minuten zacht koken.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg dan nog een glas droge mede toe en roer eens flink.

Tip: dien op met grof brood.


PIKANTE SPIERINGEN MET SLAATJE

Pikante spieringen

INGREDIËNTEN

4 pikante spieringkoteletten,
4 tenen knoflook,
8 druppels tabasco,
1 eetlepel wijnazijn,
1 eetlepel vloeibare honing,
een klein blikje tomatenpuree.

BEREIDING

Leg de spieringen in een grote kom, pers de knoflook en meng met de andere ingrediënten. Giet dit over de spieringen, zodat ze bedekt zijn en laat een nacht marineren.
Breng de marinade in een pannetje en laat even opkoken.
Leg de spieringen in een ovenschotel en bestrijk met de marinadesaus.
Breng in een voorverwarmde oven op 200 graden gedurende 20 tot 30 minuten.
Kijk regelmatig na met een prikker en bestrijk nogmaals met de saus.

Tip:
Dien op met aardappels in de schil en gesnipperd rauw witloof.

Slaatje

INGREDIËNTEN

4 tomaten
Halve krop sla
1 ui
Pijnboompitten geroosterd
2 eetlepels koolzaadolie
2 eetlepels wijnazijn
bieslook
peper en zout

BEREIDING

Was de sla in azijnwater en spreid op een schaal.
Snij de tomaten in schijfjes en leg ze op de sla.
Doe de gesnipperde ui op de tomaten.
Meng de olie, azijn, pitten, peper en zout en schep dit over de tomaten.

Tip:
Bestrooi met de gehakte bieslook


APIMOSSELS

INGREDIËNTEN

Gekookte mosseltjes (uit de schelp, spoel de schelpen in heet water schoon),
2 eetlepels wijnazijn,
½ eetlepel scherpe mosterd,
1 eetlepel vloeibare honing,
2 eetlepels olijfolie,
zout.

BEREIDING

Meng, handmatig, de wijnazijn, mosterd, olijfolie en honing tot een sausje, voeg een snuifje zout toe.
Doe de mosseltjes in de saus en plaats in een voorverwarmde oven om op te warmen.
Warm ook de mosselschelpen op in de oven.
Schik de mosselschelpen op een schaal en leg er een mosseltje in, vul aan met een beetje saus.
Zorg voor een servetje en dien op.