Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 90
Jaar: 2004
Maand: oktober
Auteurs: Ghislain De Roeck
HONING VAN PHACELIA
Deze maand starten we een nieuwe rubriek waarin we de voornaamste componenten van onze inlandse drachtbronnen onder de loep nemen. De terminologie die we gebruiken om uitzicht, smaak en geur te beschrijven is die van het zogenaamde ‘wiel van geuren en aroma’s’ die ook de wijngilden hanteren.
Geur
Matige geur, plantaardige van afkomst. Soms heel lichte bijgeur van was, kast of rook (weinig uitgesproken, zie ‘Beschouwingen’).
Smaak
Plantaardig aroma zoals van groene groenten, ook enigszins fruitig, type amandelnoot, propolis, fris, subtiel, evenwichtig. Suikerend vermogen middelmatig tot sterk, zuurgraad veeleer zwak, soms bijsmaak van rook, middelmatig persistent in de mond.
Beschouwingen
Phacelia tanacebfolia komt oorspronkelijk uit Californië en behoort tot de familie van de waterbladigen. De naam is afgeleid van het Griekse ‘phakelos’ dat bos of bundel betekent en betrekking heeft op de bloeiwijze in zogenaamde ‘schichten’. De plant werd vroeger in de sierteelt gebruikt, maar is nu dus vooral een groenbemester geworden. De bloemen zijn voor de bijen uiterst aantrekkelijk. Ze vinden er veel nectar in. Anna Maurizio schat de honingopbrengst op 200 tot 500 kg per ha.
Eva Crane vermeldt in haar “Honey, a comprehensive survey” dat de phaceliabloem in het vrouwelijke stadium twee tot drie keer meer nectar afscheidt dan in het mannelijke. Volgens opnieuw Maurizio is de suikerverhouding van phaceliahoning als volgt: 50% vruchtensuiker, druivensuiker 35%, rietsuiker 7%, diverse suikers 8%.
Phacelia is ook een heel goede stuifmeelleverancier. Maurizio schat de opbrengst per ha op 250 tot 1000 kg. De bijen brengen het stuifmeel naar hun kast in grote, blauwpaarse klompjes.
Het is mogelijk om in Vlaanderen zuivere phaceliahoning te oogsten op voorwaarde dat de drachtplaats voldoende groot is. Zonder speciale maatregelen van de imker gaat hij op in een mengeling met andere drachtplanten. Zijn typische kleur en smaak gaan dan uiteraard verloren.
Onvermengd is het een heel mooie honing met een heldere kleur, subtiel en zonder uitgesproken aroma. Nogal kwetsbaar, omdat hij gemakkelijk andere geuren opneemt (kast, rook, omgeving). Uit commercieel oogpunt kan het interessant zijn om monoflorale honing aan te bieden. Als u dus honing hebt die aan de criteria van phaceliahoning voldoet, verkoop hem dan met het etiket ‘Honing van phacelia’.