2800 JAAR VÓÓR KRISTUS

Rond 2800 vóór Kristus vinden wij in Egypte de eerste vorm van geleide bijenteelt. Men gebruikte cilindrische vaten, tonvaten als bijenwoning, zoals wij die zien afgebeeld op een reliëf van de vierentwintigste dynastie. Hiernaast zien wij een afbeelding van dit reliëf, waar bijenvaten in een muur ingemetseld zijn. De imker verdrijft de bijen met rook. De bijenkorven zijn eigenlijk holle kokers, d2_1_knielende man

gebakken in klei. Aan de ene kant kunnen deze kokers volledig geopend worden en achteraan is er een kleine opening. De kokers worden met rook volgeblazen. De bijen vluchten via de kleine opening. Op deze wijze kon de imker veilig honing roven. Uit deze periode stamt ook een tekst, uit een Egyptisch huwelijkskontrakt, die luidt: «Ik neem U tot vrouw en neem de verplichting op mij U jaarlijks twaalf kruiken honing te leveren.»

 

Uittreksel uit het boek “Geschiedenis van de Bijenteelt” door O. Goens en J. Maes. Een uitgave verzorgd door de Koninklijke heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle, Brugge.