Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 100
Jaar: 2014
Maand: April
Auteurs: Freddy Franck

POMPOEN: CUCURBITA MAXIMA DEEL 1

2014 16 1

De pompoenen behoren net zoals de courgettes tot de komkommerfamilie. Van nature komen pompoenen voor in Midden- Amerika en van daaruit werden ze vanaf 1500 over de rest van de wereld verspreid. Er zijn zeer vele rassen die voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Voor onze bijen zijn alle pompoenvariëteiten interessant. In België is vooral de biologische sector en de tuinliefhebber geïnteresseerd in de teelt van pompoenen.

Bij pompoenen ontwikkelen zich eerst de vrouwelijke bloemen, daarna ontstaan de mannelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zijn met een korte dikke steel verbonden met de hoofdstengel en vormen zeer snel een klein vruchtje onder de bloemblaadjes. De mannelijke bloemen zijn met een lange steel verbonden met een stengel. De bloemen openen zich enkel tijdens de ochtenduren. Bij goed ochtendweer gebeurt de bestuiving door in het wild levende insecten.

Onze bijen vliegen ook goed op de bloemen, zelfs bij minder goed weer. De teelt van pompoen lijkt vrij gemakkelijk. Best vertrek je van goed zaad. Zelfgeoogst zaad geeft vaak afwijkingen qua vorm en qua smaak. Indien er verschillende pompoenvariëteiten kort bij elkaar staan, is kruisbestuiving immers niet ondenkbaar. De optimale kiemtemperatuur is 20 à 30°C. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur vormt de plant haar eerste bloemen na 4 à 8 weken.

In april en mei zaai je best in kleine bloempotjes op een beschutte lichte plaats. Een luchtige glazen serre is perfect. Bescherm de zaailingen tegen slakken. Vanaf eind mei kan je eventueel ook buiten zaaien. Zaai voldoende zaden en selecteer de sterkste zaailingen om verder op te kweken. Vooral als je pompoenen na de oogst lang wil bewaren is de bodem zeer belangrijk. Kies een humus- en kalkrijke bodem. De pH mag gerust 6,5 tot 7,5 bedragen. Ook moet de bodem rijk zijn aan voedingsstoffen en organisch materiaal. De planten houden niet van natte voeten, maar de grote bladeren verdampen wel veel water. Ook wensen pompoenen veel volle zon.

Hoe realiseer je dat allemaal? Voorzie het uitgekozen zonnige perceeltje voor de winter van goed verteerd stalmest. Werk het in en strooi enkele weken later extra veel kalk. Strooi nooit kalk rechtstreeks op stalmest. Ook kan je gebruik maken van een N-rijke kunstmeststof. De stikstof is nodig voor de weelderige groei van de plant, maar ook voor de vertering van het ingebracht organisch materiaal. Voor het planten werk je in de bodem veel grof organisch materiaal en nog wat extra kalk in.

Op vochtige gronden maak je best een verhoogde berm. Op de berm kan je een antiworteldoek leggen. Deze zal zorgen voor extra opwarming van de bodem en verhindert de groei van onkruiden. De plantafstand bedraagt minimum 1 meter in de rij, maak met een mes een slip in de antiworteldoek om de zaailingen te planten. Vergeet geen water te geven. Het organisch materiaal slorpt veel water op en de geultjes naast de berm zullen het overtollig water afvoeren. Een extra dosis magnesium tijdens de teelt is aangewezen. Kiezeriet of bitterzout is best bruikbaar. Zowel kalk als magnesium bevorderen immers de bewaring.

Op iedere plant kunnen vele vrouwelijke bloemen ontstaan. Afhankelijk van het ras zullen er maar een aantal bloemen zich ontwikkelen tot een vrucht. Hoe minder vruchten per plant hoe groter de vruchten. Best controleer je zelf het aantal vruchten per plant en verwijder je er een aantal indien nodig.

Wens je de pompoenen lang te bewaren dan moet je er ook nog voor zorgen dat je de juiste raskeuze maakt, dat de planten gezond blijven, dat de vruchten niet beschadigd raken en dat je op het juiste moment oogst. Meer hierover in een volgend maandblad