Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 93
Jaar: 2007
Maand: Juli-Augustus
Auteurs: Jan De Ridder

BUCKFAST IN VLAANDEREN

In vol respect voor andere rassen en meningen wil ik hierbij vertellen hoe ik tot de buckfast kwam en wat de teelt van deze bij mogelijk maakt.
Al verscheidene jaren was ik gefascineerd door het wondere leven van de bijen. Pas in 1987 werd mijn droom werkelijkheid. Ik schreef me toen in voor een cursus bijenteelt. Elke zondagmorgen trok ik naar de les in een koud lokaal aan de bijenhal, het was niet altijd een pretje. Toch werd mijn verlangen naar een eerste volkje met elke les groter.

Eindelijk was het zover. De cursisten verwierven hun eerste volkje. Was het een zwerm? Een aflegger misschien? Had het een jonge moer? Het werd ons niet verteld, maar ik was overgelukkig.
Elke dag trok ik naar de hal om er naar te kijken. Meer mocht ik niet doen, want in de les werd ons verteld dat we onze nieuwsgierig­heid moesten bedwingen. Hoe minder we het volkje zouden storen, hoe meer honing het zou opbrengen en hoe rustiger het zich zou gedragen. Groot was dan ook mijn teleurstelling toen, na een week of vier, mijn echtgenote me op het werk belde: ‘Jan, kom vlug naar huis, de lucht ziet hier zwart van de bijen en er hangt al een grote tros aan de tak van de appelboom. Is dat je hobby, hewel bedankt!’

Als zoon uit een landbouwersgezin wist ik dat er zoiets als selectie bestond, ook bij de bijen moest dat ongetwijfeld zo zijn. Ik voelde me verplicht verder te zoeken. Tijdens de maandelijkse vergade­ringen die ik van toen af volgde, ging mijn aandacht naar de imkers die zichtbaar iets meer in zich hadden. Zo belandde ik na korte tijd naast Ludo. Hij hield buckfast­bijen en imkerde met zeer goed resultaat.                   
Zijn bijen waren zachtaardig, zwermtraag en produceerden veel honing. Hij betrok zijn koninginnen bij Jos Jannes uit Tessenderlo. Ik deed wat hij me voorstelde. De resultaten lieten niet op zich wachten. Mijn stand was al vlug een kopie van die van Ludo. Toch was mijn zoektocht naar het ‘betere’ nog niet ten einde.

Ik leerde Jef, Jean, Theo, Guido en vele anderen kennen. Ik sloot aan bij Buckfast Belangen Verenigd Nederland (BBV), las de boeken van Broeder Adam, volgde de cursus Koninginnenteelt en belandde uiteindelijk met enkele vrienden in BBV-regio Vlaanderen. Een vereniging die we nu samen verder trachten uit te bouwen.
Wat biedt BBV-Vlaanderen op dit ogenblik aan?

• Onze groep telt verscheidene imkers die over reinteeltmoeren beschikken. Hun geteelde moeren laten ze bevruchten op de eilanden Ameland of Marken of  via kunstmatige inseminatie.
• Ook in 2007 gaan we naar Ameland.
• De reintelers bieden larfjes aan in het kader van het Overlarfproject dat voor elk ras schitterende mogelijkheden biedt.
• Elk kwartaal verschijnt het ledenblad voor Nederlands en Vlaamse imkers.
• Tijdens onze jaarlijkse studiedag bespreken we o.a. de laatste nieuwigheden en is er kans om nieuwe contacten te leggen.
• U kunt zich gratis abonneren op het buckfastimkerforum dat recent werd opgericht (zie ‘Nieuws en feiten’ in het Maandblad van april 2007). Daar kunt u alle vragen stellen m.b.t. de teelt van de buckfastbij.

Ook u kunt lid worden van onze vereniging. Bel me voor meer informatie op het nummer 03-663.26.38.