Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 99
Jaar: 2013
Maand: Juli-Augustus
Auteurs: Roger De Vos
ALLIUM
Alliums worden ook wel eens sieruien genoemd. Ze behoren tot de familie van de lelieachtigen. Het plantengeslacht allium is vrij omvangrijk, meer dan driehonderd soorten zijn er bekend, verspreid over de gematigde klimaatzones van de gehele wereld.
De kleuren variëren van wit, lila, groen, paars, geel en rood. Voor ons bijtjes zijn alle alliums zeer goede nectar- en pollenplanten. Ook in ons land kennen we enkele in het wild voorkomende soorten. Eén daarvan is daslook (Allium ursinum), met zijn opvallende witte bloempjes in april-mei het meest bekend. De bladeren zijn heel smakelijk in rauwkostsalades en zouden het cholesterolgehalte in het bloed verlagen.
De naam allium is afkomstig van het Keltische woord ‘all’ dat ‘heet’ betekent en verwijst naar de brandende of prikkelende eigenschappen van de bol. Denk maar aan de gewone ui (Allium cepa), prei (Allium schoenoprasum), allemaal oude bekenden uit de moestuin. In de handel zijn heel wat soorten sieruien verkrijgbaar, deze mogen dan ook niet in de bijenborder ontbreken.
Je kunt prachtige combinaties maken van vaste planten en sieruien, deze geven een natuurlijke uitstraling in de border. Drie soorten uit dit plantengeslacht vallen op door hun zeer lange bloemstengel.
A. gigànteum, komt uit het Himalayagebergte en de bloemstengels worden 100 tot 150 cm hoog. Ze dragen grote bolvormige bloeiwijzen van mauvekleurige bloempjes.
A. elatum is afkomstig uit Bokhara. Deze soort bloeit eind mei met rozelila bloempjes en vertoont veel gelijkenis met de A. Giganteum.
A. stipitàtum komt uit Turkestan. De plant bloeit in juli, heeft smalle groene bladeren en een kogelronde bloeiwijze aan het einde van een ongeveer 90cm lange bloeistengel. De heerlijk geurende roze bloempjes zijn lang gesteeld. Het is een zeer elegante tuinplant.
De A. moly, het goudlook, komt in Zuid- Europa massaal voor en is ook overal inzetbaar, zowel onder bomen als struiken, op droge of natte gronden. Het is een lage soort met goudgele bloempjes en grijs blad, deze mag zeker niet ontbreken in een bijenborder. De bijen bij mij thuis zijn er echt verzot op. De bloeitijd is juni-juli. Ook bieslook is een allium, mooi in de tuin met zijn paarse bloemetjes en heerlijk in vele gerechten.
Foto’s: Roger De Vos.