Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 98
Jaar: 2012
Maand: Juni
Auteurs: Roger De Vos

BERGENIA – SCHOENLAPPERSPLANT

De Nederlandse naam voor deze plant is schoenlappersplant. De bladeren bevatten immers een was waarmee de doffe neus van een schoen weer wat glans krijgt als men er met het blad over wrijft. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Nepal, maar ondertussen zijn al heel wat hybriden ontstaan door kruisingen en is de winterhardheid ook al veel beter, alhoewel de bladeren deze winter toch een flinke deuk hebben gekregen.

De bloei valt vrij vroeg in het voorjaar, aansluitend op de voorjaarsbollen. De bloemen verschijnen van maart tot mei in witte, roze of rode tinten. Voor onze bijtjes is het een waardevolle bron van nectar en pollen in het voorjaar met een waarde van 3/3. Deze vaste plant is tevens ook groenblijvend in de winter en zorgt met haar vlezige bladeren en scheuten voor aparte accenten in de tuin. De bladeren zijn rond tot hartvormig.21 1
Bij sommige rassen zijn ze aan de onderkant zelfs helemaal roodbruin. De ondiepe, liggende wortelstokken, waarop ook de bladeren vastzitten, vormen veel uitlopers. Schoenlappersplanten zijn dus bodembedekkers. Vermeerderen gaat het best door scheuren of delen van de vrij dikke wortelstok. Bergenia’s stellen geen hoge eisen aan grond en standplaats.

Ze groeien zowel in de zon als in de schaduw, en zowel op droge als op vochtige grond. Het best voelen ze zich echter thuis in de halfschaduw in een humeuze, enigszins vochthoudende bodem. Het zijn verder uitstekende schaduwplanten op een donker binnenplaatsje, in een beschaduwde stadstuin, tegen muren en schuttingen en vooral ook onder bomen met een niet te dichte kroon.

Voor ziekten en plagen zijn ze ongevoelig, maar voor de slakken lijken ze wel een lekkernij te zijn. Zo dat was het dan, als jullie in de bijenborder nog een plaatsje vrij hebben, aarzel dan niet deze prachtige en sterke plant erbij te zetten. 

21 2