Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 94
Jaar: 2008
Maand: mei
Auteurs: Chris Van Gampelaere

EENVOUDIGE STOOMWASSMELTER

Het verwijderen van oude raat uit ramen is voor de imker een regelmatig weerkerende klus. Aangezien ik een schaduwrijke tuin heb, is een zonnewassmelter voor mij geen optie. Tegen de aankoop van een stoomwassmelter heb ik een aantal bezwaren. Ten eerste de prijs en ten tweede de plaats dat zo’n ding inneemt. Ik worstel namelijk voortdurend met plaatsgebrek.

Enkele jaren geleden las ik in een Duits tijdschrift een artikel over een imker die, met gebruik van een Segebergerromp en een ‘Dampfineister’, oude wasramen uitsmolt. Het zag er nogal morsig uit, maar ik vond het toch de moeite waard om het uit te proberen. Na enig experimenteren ben ik tot de volgende constructie gekomen. Met goed resultaat en bovendien blijft de werkplaats behoorlijk proper!

Alle onderdelen (foto 1) zijn los van elkaar op te bergen zodat de bergruimte ook beperkt blijft.

51 1_1
Foto 1

 1) Romp in betonplex van 20 mm dikte op maat gemaakt voor DN ramen:
2) Trechter in hetzelfde materiaal
3) Afdekplaat met opening voor de dampplaat in betonplex
4) Elektrische behangafstomer
5) Dampplaat

Op de afdekplaat worden enkele gewichten geplaatst om het geheel goed af te sluiten; in de romp zijn op twee tegenover mekaar staande wanden latjes bevestigd waarop de oren van de ramen kunnen rusten.

Op de opening in de trechter ligt een stukje varroadraad zodat de opgevangen was vrij blijft van poppenhuidjes (foto 3)

Behalve DN ramen (foto 4) kunnen ook de kleine ramen van Mini Plus kastjes uitgesmolten worden.

51 1_2
Foto 2. De  wassmelter(WS) geplaatst op een ‘Work-Mate’. onder de WS bevindt zich een recipiënt om de was in op te vangen .
51 1_3
Foto 3. Varroadraad op de bodem voor het opvangen van poppenhuid.
51 1_4
Foto 4. Wassmelter gevuld met DN ramen
51 1_5
Foto 5. Ook kleine ramen passen er perfect in.

Hiervoor legt men op de raamdragers, parallel aan mekaar en op gepaste afstand, twee latjes waarop men de kleine ramen hangt (foto 5)

Om zo weinig mogelijk warmte te verliezen hangt de trechter in een geïsoleerd kader, maar dit is niet noodzakelijk (groen onderdeel op foto 2.) Na de stoombehandeling worden de ramen snel één voor één verwijderd terwijl de romp telkens zo kort mogelijk geopend wordt, hierdoor blijft de warmte bewaard.

Uit de warme ramen kunnen de poppenhuidjes gemakkelijk verwijderd worden, door middel van een flinke tik op de werktafel. Wanneer men de ramen nog even afschraapt met een mes is alle smurrie verdwenen. Ik denk dat deze eenvoudige WS voor imkers met een beperkt aantal volken een goed hulpmiddel is. Ik ben er in ieder geval zeer tevreden over!

Méér Slimme tips van andere imkers zijn van harte welkom bij de redactie! Wij brengen ze vanaf nu elke maand. Mail: francis.joLy@teLenet.be