BRON: MAANDBLAD VAN DE VLAAMSE IMKERSBOND
JAARGANG: 101
JAAR: 2015
MAAND: DECEMBER
AUTEUR : ROGER DE VOS

WINTERWERKJE: WASWAFELS GIETEN

Onderzoekingen hebben vastgesteld dat op waswafels in de handel heel wat schadelijke residuen aanwezig zijn. Daarom hebben wij 

58 1

besloten om zelf onze eigen was te recupereren en opnieuw te wafelen. In de maanden november of december staat dan ook in onze vereniging steevast het waswafel gieten op de agenda. De leden worden uitgenodigd om met hun gezuiverde was tot bij ons te komen, waar wij deze dan samen verwerken tot waswafels. Maar zoiets moet groeien, waar in het begin bijna alleen de bestuursleden aanwezig waren met hun wasblokjes, komen nu ook al verschillende van onze leden aandraven met hun gezuiverde was.

Oude raten smelten en zuiveren

  • We smelten de oude raten in een stoomwassmelter of een zonnewassmelter. De was vangen we op in een of ander recipiënt.
  • De was moet nu nog gezuiverd worden en we moeten die daarom nog een paar keer hersmelten. Dit doen we in een oude frietketel. Bij de was gieten we een koffietas water. We voegen er ook wat zuurstofwater of twee koffielepels oxaalzuur aan toe, zodat we mooie klare was krijgen De thermostaat van de frietketel zetten we op 80°C.Bij het smelten zakt het vuil naar onder en kan je het gemakkelijk verwijderen.
  •  Als de was gesmolten is, gieten we hem in een lege milkbreak.
  • Wanneer de was verhard is knippen we de doos open en snijden we het onderste vervuilde deel van de was af.58 2

Waswafels gieten

  • De gezuiverde wasblokjes maken we opnieuw vloeibaar en smelten hem daarom terug in de frietketel.
  • We houden de temperatuur van de frietketel op 80°C, zeker niet hoger om verbranding van de was te voorkomen.
  • We sluiten het waswafeltoestel aan op de waterleiding. Het apparaat moet zo koud mogelijk zijn, daarom is het een watergekoeld toestel.
  • Met een borsteltje smeren we de buitenboorden van de mal in met wat fijne lijnzaadolie om te voorkomen dat de wafel niet blijft haperen bij het uitnemen.
  • Met een pollepel gieten we de vloeibare was op het waswafeltoestel. Een volle pollepel is voldoende voor een dadantwafel.
  • Na ongeveer een halve minuut is de waswafel klaar. Dat is wel afhankelijk van de waterkoeling: hoe vlugger het water doorstroomt hoe vlugger de afkoeling. Ook de omgevingstemperatuur van het lokaal speelt een grote rol: hoe kouder hoe vlugger je de wafel er kunt uithalen.
  • We halen de waswafel uit het toestel en snijden hem onmiddellijk op maat. Als hij te koud gesneden wordt, brokkelt hij gemakkelijker.
  • Resultaat: zuivere waswafels van eigen huis, zonder residuen en andere ongewenste vervuilingen.

58 3

 

58 4

 

58 5

 

58 6