Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 102
Jaar: 2016
Maand: Juli-Aug

Prunus

Laten we even de schijnwerpers richten op een van de belangrijkste geslachten binnen de familie van de Rosacea, met name het geslacht Prunus. Het telt niet minder dan 400 botanische soorten, nog in het wild voortkomende soorten, en ontelbaar vele hybriden. Onnodig te zeggen dat Prunus economisch heel belangrijk is, enerzijds wegens alle lekkere steenvruchten, pruimen, kersen, perziken en amandelnoten en anderzijds wegens het enorm assortiment van sierstruiken en sierbomen. Prunus verdient zeker onze aandacht en laten we het niet enkel hebben over de vele Japanse kerselaars maar wel om de talrijke andere mooie bomen die gedijen in ons gematigd klimaat. Vele hebben enkele of half dubbele bloemen en zijn dan ook meestal goede drachtplanten. We zullen het dan ook minder hebben over de gekende Japanse kerselaars zoals de overbekende P. ‘Kazan’. In dit ruim aanbod, uit Europa, Noord Amerika, China, Korea en uiteraard ook Japan, zitten er heel wat toppers qua bloei, vorm, herfstkleur en parfum. Aarzel dan ook niet om er een of meer uit te kiezen en geef ze een verdiende plaats in uw tuin, ze zullen u het ganse jaar door verbluffen.

32 1

Prunus americana: wilde Noord-Amerikaanse rode pruim. Witte enkelvoudige bloemen in trossen. Kleine boom met een elegante vorm Niet te verwarren met Pr. Serotina dat een echte invasieve plant is.

Prunus avium: een echte bosboom, wordt geplant voor zijn hout en ook gebruikt als onderstam voor de kersen. Levert kleine enkelvoudige witte bloemen.

Prunus canescens: Kleine struik met een zeer attractieve gladde mahonykleurige bast .Licht roze enkele bloemen in april.

Prunus cerasifera: kerspruim, ook ‘Myrobolan’ genoemd, kleine boom, bloeit in maart met een myriade aan kleine witte bloempjes. De vruchten zijn eetbaar. Meest voorkomende en zeer populaire cultivar is Pr’ Pisardii ‘ attropupurea . Jawel die met de donkerrode bladeren en zeer rijke bloei eind maart.

Prunus cerasus: zure kers, is de voorloper van de morelkers, bloeit eind april in dichte clusters van witte bloemen. Semperflorens is de rijkste bloeiende cultivar.

Prunus communis of ook als P. dulcis genoemd, beter gekend als de amandelboom. Wie ze ooit zag in januari in volle bloei met daarop een massa zoemende bijen op Tenerife, zal die pracht niet gauw vergeten. Spijtig niet echt geschikt voor ons klimaat.

Prunus conradinae: vroege bloeier, half februari, kleine elegante boom, de bloemen zijn wit of licht roze gekleurd en meestal welriekend.

Prunus cornuta: Himalayaanse vogelkers met heel lange cilindervormige witte bloemtrossen . De vruchtzetting lijkt wel op kleine druivetrossen.

Prunus cyclamina: heerlijke en elegante boom, massale licht roze bloemen begin april met weerkaatsende kelkblaadjes .Bij het uitluiken zijn de bladeren koperkleurig.

Prunus davidiana: Chinese perzik, vroegste bloeier, reeds in januari maar de bloei kan gespreid zijn tot in mei. Licht roze bloemen. Vraagt een beschutte plaats.

Prunus dielsiana: vergelijkbaar met Pr. Cyclamina.

Prunus domestica: dit zijn onze bekende pruimebomen met al de geselecteerde variëteiten. Het assortiment is groot, kies bij voorkeur oude variëteiten uit de catalogus van BNBSde Belgische Nationale Boomgaardenstichting.

Prunus fructicosa globosa: met een zeer dichte en dense bolvormige kruin, witte bloemen, bloeit soms door in het najaar.

Prunus ‘Hally Jolivette: merkwaardige kruising van de hybride Pr. Subhirtella x P. yedoensis met een van de ouders van de hybride P. subhirtella. dit is een kleine gracieuze boom of struik. In de vroege lente zijn de slanke twijgen overladen met half dubbelle blozende rood witte bloemen, de bloei is over een lange periode gespreid.

Prunus ‘Hillieri’: nog een prachtige hybride van P. sargentii, de uitgestrekte brede kroon lijkt als een roze wolk in de lente, de herfstkleuren zijn grandioos!

Prunus incarna: boom of struik met recht opgaande takken. De roze enkele bloemen zijn in fel contrast met de witte donzige onderkant van de bladeren.

Prunus incisa: Fuji kers is een mooie Japanse kerselaar, meestal struik soms een kleine boom Bloeit in maart, kleine witte roze getinte bloemen ontspruiten op de naakte takken. Heel mooie herfstkleuren. Enkele cultivars die echt de moeite waard zijn: ‘Februari Pink’ zoals de naam aanduidt bloeit in februari. ‘The Bride’ schitterende cultivar. ‘Koyou Mai’ ook een prachtige cultivar verspreide zigzag vertakte vorm.

Prunus jamasakura: half grote boom, een van de meest geliefde kerselaars in Japan, inspireerde heel wat kunstenaars. De bloemen zijn wit of roze, bloeit einde april begin mei. De jonge bladeren zijn brons soms rood koperkleurig.

Prunus japonica:kleine struik, met kleine witte of roze bloemen.

Prunus lannesiana: terug een geliefde Japanse tuinkerselaar. De bloemen zijn wit en geurend enkel of dubbel.

Prunus lusitanica: Portugese laurier, groene struik geschikt voor hagen de bloei, lange trossen met kleine witte bloemen in juni, wordt druk bezocht door onze bijen.

Prunus maackii: kleine maar krachtige boom met een glanzende goud bruine pelende schors. De bloei, witte lange trossen in april. Zou meer moeten gebruikt worden als onderstam.

Prunus mahaleb: St.Lucie kers is een zeer aantrekkelijke kleine boom met een brede ronde kruin. De bloei in begin mei is een walm van welriekende witte bloemen.

Prunus manshurica: ongewone kleine boom, de Manchurye abrikoos bloeit in februari, de roze bloemen lijken op de perzik bloemen.

Prunus maximowiczii: kleine boom met een dichte kruin, in mei verschijnen aan de top afgevlakte trossen met crème-witte bloemen.

Prunus mume: de Japanse abrikoos is een zeer aantrekkelijke kleine boom. De roze enkele bloemen verschijnen normaal in maart, uitzonderlijk reeds in januari en verspreiden een amandel aroma. Van deze Prunus zijn enkele interessante cultivars zoals, ‘Beni-shidare’ heeft een heel sterk aroma,’Omoi-no-mama’ met semi dubbele bloemen.

Prunus nigra: Canadese pruim, de kruin is klein en smal, levert in de lente bosjes goed geurende witte bloemen die naar het einde toe roze worden.

32 2

Prunus nipponica: boom of struik met een dichte kruin. De bloemen zijn wit of licht roze, bloeit in mei. De cultivars zijn, ‘kurlensis met grotere bloemen en ‘Ruby’ met in het oog vallende rode kelken.

 

32 3

Prunus okame: kruising van P. campanulata x P. incisa. Heel charmante kleine kerselaar, produceert in maart massa’s roze bloemen. Zeer attractieve herfst kleuren. 

Prunus padus: vogelkers, overbekend, de in mei bloeiende lange witte bloemtrossen verspreiden een amandel aroma. Minder bekend zijn enkele goede cultivars zoals: ‘Colorata’, de jonge scheuten zijn purper koperkleurig ‘Plena’ heeft grotere en dubbele bloemen en ‘Watereri’ met trossen van 20 cm lang.

 

32 4

Prunus ‘Pandora’: kruising van twee van de mooiste sierkerselaren nl. P. subhirtella x P.x yedoenensis, dit is dan ook een prachtige kleine boom, alles aan de boom is mooi. Eind maart begin april verschijnen massa’s roze bloemen op de opgaande takken, de ontluikende bladeren zijn rood-bronskleurig en heel vaak rijkelijk gekleurd in de herfst.

Prunus persica: de perzik, kleine bossige struik met roze bloemen van 2,5 tot 4 cm groot. De kleine vruchten zijn zeer sappig. Werd veredeld tot onze bekende perziken. Ze hebben vaak last van de krulziekte.

Prunus ‘Pink Shell’: waarschijnlijk een zaailing van P. yedoenensis , zeer aantrekkelijke sierkerselaar komt uit een schatrijk geslacht van prachtige bloeiers. Levert in april een weelde van komvormige licht roze bloemen die vermengd zijn met frisse licht groene bladeren.

Prunus pseudocerasus ‘Cantabrigensis’: ontstaan in de botanische tuin in Cambridge. Waardevolle kleine boom met fel wel geurende roze bloemen half februari.

Prunus pumila: kleine struik tot 2 m hoog, bloeit in mei op kale takken, de bloemen zijn uiterst klein en wit. De bladeren kleurenhel rood in de herfst.

32 5

Prunus sargentiidoor velen erkend als de mooiste van alle kerselaars Een eerder grote boom met bolvormige kruin. Heeft een kastanje bruine schors, de jeugdige bladeren zijn brons rood gekleurd. De bloemen enkelvoudig licht roze verschijnen eind maart begin april. Tooit zich reeds in september in oranje en karmijnrode tinten.

Prunus serotina: Amerikaanse vogelkers, is bekend als zijnde zeer invasief en is daarom aanzien als een boom die moet verbannen worden uit onze bossen.

32 6

Prunus serulata: kleine afgetopte boom met wijd uitgespreide takken. Bloeit begin mei met dubbele witte bloemen. Een aantrekkelijke boom afkomstig uit een oude tuin in Canton. Eerste Japanse kerselaar in Europa. Mooie cultivar: P. ‘Autumm Glory’

Prunus x sieboldii: kleine boom met half dubbele roze bloemen, jonge bladeren zijn geel bruin tot rood bronskleurig.

Prunus speciosa: Ohima Cherry, bekend als ouder van vele soorten Japanse kerselaars. De bloemen verschijnen in april en zijn wit en welriekend.

Prunus simonii: kleine boom met conische vorm, bloeit in maart/april, de bloemen zijn wit. De rode gele vruchten zijn opvallend, goed geurend en eetbaar.

32 7

Prunus spinosa: Sleedoorn welbekend bij ons, past in hagen langs de weiden, is niet geschikt in de tuin wegens zijn veelvoudige scherpe doornen. De afhangende takken zijn fijn en donker gekleurd. Vormt ook massa’s wortelscheuten. De bloemen ,in maart, zijn wit en klein. De kleine donker blauwe pruimen worden gebruikt door de hobby wijnmakers.

Prunus ‘Spire’P. xhilleri gewonnen door Hillieri bij kruising, de beste straat sierkerselaar van deze eeuw wegens zijn vaasvormige kruin. Kan tot 10 m hoog worden. De bloemen zijn licht roze, de bladeren zijn in de herfst rijkelijk gekleurd.

Prunus subhirtella: ‘Spring Cherry’ een van de meest verrukkelijke vroege lente bloeiende sierkerselaars De bloemen, in maart en april zijn roze en klein. In gunstige jaren kleuren de bladeren in de herfst. Is waarschijnlijk een hybride want komt niet voor in het wild. Van deze soort bestaan heel wat aantrekkelijke cultivars zoals, P. ‘Ascendens’ P. ‘Autumnalis Rosea’, P.’Fukubana’, P. ‘Pendula’ en P. ‘Stellata’.

Prunus ‘Umineko’: kruising van P. incisa X P. speciosa, zeer verdienstelijke smal recht opgroeiende boom. In april verschijnen de enkelvoudige witte bloemen. De bladeren kleuren in de herfst in rijke tinten.

Prunus X yedoenensis: ‘Yoshino Cherry’ kruising va P. speciosa X P. subhirtella, een zeer bevallige vroeg bloeiende kleine boom. Wordt geprezen voor zijn overvloedige welriekende blozende witte bloemen einde van april. De bekendste cultivars zijn, ‘Ivensii’ indrukwekkende plant vanwege de cascades welriekende sneeuw witte bloemen. P.’ Shidare Yoshino’ en P.’Tsubame’.

Verder is er nog een grote groep Japanse tuin sierkerselaars gekend als ‘Sato Zakura’ allemaal hybriden gewonnen uit voorgaande botanische soorten. Om volledig te zijn moeten we hier toch de meest populaire en ook meest geplante soort bij ons vernoemen nl. P. ‘Kazan’ kruising van P. serrulata met P. purpurascens. Sterke groeier met afhangende takken en de overbekende dubbele grote roze bloemen. Doch geen drachtplant.

Dit zijn heel wat soorten, velen zijn voor de meeste imkers onbekend, maar geloof me het zijn echte pareltjes. Die zijn ,naar mijn persoonlijke voorkeur, aangeduid met een grotere letter type.

Zij zijn de eerste belangrijke lente bloeiers zowel voor de imker als voor onze bijen.

BronnenThe Hillier Manuel of Trees & Shrubs.

Auteur : Antoine Combes

Het geslacht Prunus in de schijnwerper