Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 98
Jaar: 2012
Maand: November
Auteurs: Freddy Franck
KIWIBES – ACTINIDIA ARGUTA
Een veel besproken vertegenwoordiger van het geslacht Actinidia is de kiwibes. In de handel en in de literatuur krijgt deze nieuwkomer verschillende namen zoals Siberische kruisbes, mini-kiwi, haarloze kiwi, … Onze honingbijen spelen een belangrijke rol bij de bestuiving van deze fruitsoort.
De kiwibes is familie van de gekweekte gewone kiwi’s, deze behoren tot de soorten Actinidia chinensis en Actinidia deliciosa. De verschillende soorten kiwi’s bevruchten elkaar gemakkelijk. In de handel worden dan ook vaak soortkruisingen verkocht. Deze geven meestal minder opbrengst en de vruchten zijn minder van kwaliteit dan de soortechte rassen. In de tuincentra vindt men tegenwoordig zeer courant het ras Issai. Het voordeel van dit ras is dat het eenhuizig is, met als gevolg dat je maar één plant moet aanplanten.
In de praktijk blijkt echter dat de opbrengst van zuiver vrouwelijke rassen zoals Red Princess, Ananasnaya, Tanny, Hardy Red en Ken’s Red., veel groter is. Deze rassen vragen echter een bestuiver. Dit kunnen mannelijke rassen zijn zoals Manny, Nostino of Romeo. Ook is een mannelijke plant van de Actinidia chinensis (gewone kiwi) een perfecte bestuiver. Bij vrouwelijke planten bezitten de witte bloemen weinig ontwikkelde meeldraden terwijl de witte bloemen van de mannelijke planten onderontwikkelde stempels dragen. De kiwibes bloeit eind mei/begin juni en de vitaminerijke vruchten rijpen in het najaar.
Eind mei is het ideaal moment om kiwibes te planten. Eén mannelijke plant volstaat voor zes à acht vrouwelijke planten. Kiwibessen vragen een warme zonnige standplaats, liefst uit de wind. De bodem moet goed doorlatend en humusrijk zijn. De volwassen planten zijn winterhard. Bij late nachtvorst kunnen de jonge twijgen wel invriezen. De kiwibes is een welig groeiende klimplant. Zonder steun en zonder oordeelkundige snoei ontstaat er al snel een onoverzichtelijke, onproductieve warboel. In het bestek van dit artikel is het onmogelijk om de praktische kant van de teelt te bespreken. Op de website van de (http://www.tuinbouwschoolmelle.be/joomla/Downloads/teelthandleiding.pdf) tuinbouwschool van Melle is een degelijke handleiding te vinden. Deze werd opgesteld door Filip Debersaques, docent aan de Hogeschool Gent. Ook volgende websites zijn interessant om te bekijken:
http://www.hoogstraten.eu/kiwibes/NL/voedingswaarde.html
Foto’s: Filip Debersaques, Freddy Franck.