Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 92
Jaar: 2006
Maand: Mei
Auteurs: Albert Vandijck

MEIDOORN

meidoorn_2

Eind april en begin mei worden de bijna uitgebloeide appelbloesems, naargelang de soort, in de dracht afgelost door de statige meidoorn bloei!
De nectar- en stuifmeelwaarden van de diverse soorten meidoorns halen beide gemiddeld een 2.

De talrijke, geurende, witte bloemen, die laat in de lente en vroeg in de zomer verschijnen, worden in de herfst en de winter gevolgd door rode bessen.
Deze imposante bladverliezende ‘heester kan als struik of kleine alleenstaande boom tot meer dan vier meter hoog worden.

De takken zijn meestal voorzien van stekelige doornen en de inheemse meidoorn leent zich dan ook makkelijk tot een goed gesloten haag.
Meidoorns in haagvorm bloeien echter niet zo uitbundig. De struik vertoeft niet zo graag in de schaduw. Ze bloeien het best in de volle zon. Alleenstaande exemplaren brengen uiteraard een pak nectar en stuifmeel op.

Meidoorns hebben een voorkeur voor zware kleigrond. De grachtkanten in de fruitstreek vormen dan ook stilaan terug één klein landschapelement. In recente tijden van perenvuur was het evenwel anders en stond de fruitteelt nog op zijn kop. Veel meidoornhagen hebben destijds zo het bijltje’ erbij neergelegd!

Vermeerdering

We kunnen in het najaar de bessen plukken en mengen met vochtig zand. In bloempotten conserveren en op de koudste plaats in de tuin zetten. Verwijder de volgende lente de zaden en zaai deze direct buiten op een zaaibed. Na enige tijd verschijnen de jonge meidoorn planten!

meidoorn_1