Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 101
Jaar: 2015
Maand: November
Auteur : Frans Maenhout

NIEUWE DRACHT: ETHIOPISCHE MOSTERD – BRASSICA CARINATA

Ik woon in een gebied met zeer intensieve landbouw (tarwe, suikerbieten, aardappelen, vlas, enz.) op 500 m. van de Belgisch-Nederlandse grens. Het nadeel of voordeel hiervan is dat ik jaarlijks in Nederland op zoek ga naar een, voor mijn volken interessant, drachtgebied.

 53 1

Met of zonder vergunning over de grens

Eenmaal heb ik de verplaatsing reglementair, legaal met een vergunning van het FAVV gedaan en ik heb nog steeds spijt van de 40 € die ik er voor betaalde.

In feite was 40 € nog goedkoop, want de ambtenaar bracht persoonlijk vanuit Gent de vergunning naar huis; de bijen moest en wilde hij niet zien. Veel eenvoudiger en goedkoper kon die vergunning per post vanuit Gent verstuurd worden.

Nederlandse imkers die met hun volken de grens overgaan, moeten ook een gezondheidsverklaring hebben, maar hoeven daarvoor sedert 1 februari 2010 niet meer te betalen; dat werd bereikt door acties van o.a. de NBV (Nederlandse Bijenhouders Vereniging). Kan de KonVIB dat ook bereiken in België?

Ethiopische mosterd

Dit jaar ben ik terug illegaal met mijn volken naar Nederland gereisd naar een veld van 5 ha met Ethiopische mosterd voor zaadproductie.

Ethiopische mosterd (Brassica carinata) behoort zoals koolzaad (Brassica napus) ook tot de kruisbloemigen, heeft groene bladeren met paarse nerven en bloeit ook met kleine gele bloempjes die meer verspreid staan dan bij koolzaad; het veld oogt dan ook niet zo geel als bij koolzaad en gele mosterd (Sinapis alba).

Ethiopische mosterdzaad wordt gebruikt voor de mosterdbereiding en voor de productie van biodiesel, maar het wordt hier gemengd in zaadmengsels die gezaaid worden voor vergroening en groenbemesting waarvoor de landbouwers een subsidie van de Overheid ontvangen.

Nieuwe drachtplant?

Voorheen had ik nog nooit gehoord van Ethiopische mosterd en wist dus niet wat ik kon verwachten.

De mosterd werd gezaaid in april en door de aanhoudende droogte groeiden de planten niet zo goed, bleven te kort en duurde het tot eind juni voor het gewas bloeide

Bij elke wekelijkse controle was ik verbaasd over de gewichtstoename van de honingzolders; na drie weken was dit jaar het veld uitgebloeid, zaten de zolders vol en zag de verzegeling geel van het stuifmeel. De geslingerde honing kon na een week reeds in potten en heeft een consistentie vergelijkbaar met koolzaadhoning.

Na één (abnormaal droog) seizoen is het te vroeg om conclusies te trekken maar ik denk toch dat Ethiopische mosterd voor de bijen, zowel qua stuifmeel als qua nectar, een interessant gewas is.