Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkerbond
Jaargang: 96
Jaar: 2010
Maand: september
Auteurs: Roger De Vos

OOIEVAARSBEK – GERANIUM

 

f1

Weinig tuinplanten bieden zo’n enorme keus als de ooievaarsbek (Geranium). Het aantal soorten en cultivars loopt in de honderden! Heel wat van deze soorten zijn echt goede bijenplanten met een waarde van 3/3.

Tuingeraniums hebben zo’n natuurlijke uitstraling dat ze in bijna elke tuin tot hun recht komen. Heel wat soorten komen ook in het wild voor en zijn inheems zoals de Geranium phaeum of donkere ooievaarsbek die heel wat bijenbezoek ontvangt. Deze geranium bloeit van mei tot juni met auberginekleurige bloempjes.

In de natuur komen ook puur witte bloemen voor. De kniehoge planten zaaien zichzelf uit en zijn vooral geschikt om vooraan in de border een plaatsje in te nemen. Enkele witbloeiende tussen de donkere vestigen nog beter de aandacht op de groep. Na de eerste bloei knippen wij die zo laag mogelijk terug en na een drietal weken heb je dan een hernieuwde bloei.

Enkele andere inheemse soorten zijn: G. molle, G. robertianum, G. sanguineum, en G. sylvaticum. Voor de tuin zijn de soorten uit de koelere streken het meest geschikt. Er bestaan honderden cultuurvariëteiten waarvan sommige nogal op elkaar lijken qua bloem, maar qua bladvorm dan geheel anders zijn.

De G. x cantabrigiense is een wintergroene bodembedekker voor een border of rotstuin met een goed geurend blad. Omdat de bloempjes van deze hybride steriel zijn, zaait deze soort zich niet uit, maar ze is gemakkelijk te vermeerderen met wortelstok. Deze geranium stoelt zich goed uit zodat zich spoedig een mooi groen tapijt vormt met de witroze bloempjes die bovenuit steken. De plant is geschikt voor zowel zonnige als schaduwrijke plaatsen en kan opvallend goed tegen droge grond.

G. sirak met zijn oudroze kleur geeft een rijke bloei en gonst van de bijen in mijn tuin. Hij kan een hoogte van 50 cm bereiken en is een echte zomerbloeier die van een zonnig plekje houdt.

f2

G. sanguineum groeit probleemloos op elke grondsoort zonder te woekeren. Deze bloedooievaarsbek bloeit de ganse zomer met steeds nieuwe bloempjes. Hij heeft een diep ingesneden groen blad. Er bestaan bij deze soort ook heel wat kleurvariëteiten, van lichtroze naar rood.

f3

G. versicolor is een buitenbeentje onder de geraniums: in de witte bloemen kleuren de nerven karmozijnrood zodat er een netwerk van gebogen lijntjes ontstaat. De bloei begint in juni en gaat verder tot de rest van de zomer en een gedeelte van de herfst. Ook deze geraniumsoort is groenblijvend in de winter. Ze wordt ongeveer 40 cm hoog.

De meeste geraniums zijn gemakkelijke planten. Ik zou zeggen: laat je verleiden om er eentje in je bijenborder te planten, wie weet word je dan ook door het geraniumvirus gebeten en wil je er meer.