Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 95
Jaar: 2009
Maand: Oktober
Auteurs: Roger De Vos & Katinka Van Nerum

ROOS – ROSA

roos_1

De roos kent haars gelijke niet; ze is al eeuwen een van de meest populaire planten op onze aarde. De roos inspireerde schrijvers, dichters en verliefden en leende haar naam aan tal van koningen en vrouwelijk schoon. De roos is niet alleen het symbool van de liefde, maar ook het zinnebeeld van de ijdelheid en van de vergankelijkheid van het leven.

roos_2

Een roos kan zowel in een tuin als in een vaas echt verleidelijk zijn. Er zijn wel duizend variëteiten. De koningin onder de bloemen heeft dan ook veel meer gedaantes dan alleen de klassieke struikroos. Ze bestaat ook als klimroos, liaanroos, heesterroos, stamroos, treurroos, miniatuurroos en zelfs als bodembedekker.

Voor ons, bijenhouders, zijn de enkelbloemigen het interessantst voor onze lievelingen.
Het hoogtepunt van hun bloei ligt weliswaar in de maanden juni en juli, maar sommige blijven doorbloeien tot de eerste vorstperiode.In het grote assortiment rozen vinden we doorbloeiers en eenmalige bloeiers.
De eenmalige bloeiers geven een drietal weken een enorme bloemenzee en daarna is het gedaan met pronken.

Liaanrozen of ramblers bijvoorbeeld zijn eenmalige bloeiers. Ze lijken sterk op klimrozen, maar zijn veel buigzamer. Ze klimmen metershoog in de bomen.
In juni en juli kunt u er een massa bijen op aantreffen, die zich te goed doen aan de nectar en vooral aan het overvloedige pollenaanbod.

Rozen houden van zon, warmte en kalkrijke grond. Te natte gronden kunnen de wortels schaden en dat vooral tijdens de winter.Rozen doen het niet zo goed in een gemengde bloemenborder. Ze houden immers van een luchtige standplaats en de concurrentie van andere planten bevalt hun niet. Tussen andere planten zijn ze ook gevoeliger voor allerlei schimmels en bladziekten.

Een aanrader zijn zeker enkelbloe­mige, doorbloeiende heesterrozen. U geeft hetroos_3

best in april en ook in juli een goede rozen meststof, zodat de groei en de bloei niet onderbroken worden. Als u de uitgebloeide trossen regelmatig afknipt, dan brengen de scheuten al heel snel nieuwe bloemen voort.
De meeste rozen kunnen gemakkelijk gestekt worden, maar onze voorkeur gaat toch uit naar geoculeerde rozen op een wilde onderstam. Zij hebben een veel sterkere groeikracht.

Opdat u bij een volgende gelegenheid geen flaters zou begaan, geven wij u nog even de betekenis van de kleuren van rozen, apart of in een boeketje. Eén rode roos in een groot boeket betekent: ‘Jij bent het van wie ik hou, jij bent de enige voor mij. Eén enkele rode roos zegt net hetzelfde. Rode rozen staan immers voor respect, liefde en passie. Witte en rode rozen samen drukken een verbondenheid voor altijd uit. Gele rozen betekenen vreugde en vriendschap.

Roze rozen symboliseren vriendschap en dankbaarheid. Ze staan ook voor een jonge of ontluikende liefde en zelfs voor een geheime liefde.
Witte rozen zijn het zinnebeeld van zuiverheid, puurheid, onschuld en onvoorwaardelijke liefde.
Oranje rozen stralen verlangen uit en geven uiting aan enthousiasme en passionele liefde.
Een zwarte roos ten slotte staat voor afscheid.

roos_4

Foto’s: Roger De Vos