Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 103
Jaar: 2017
Maand: april
Auteur : Antoine Combes

TIEN HEBBEDINGETJES VOOR DE IMKERSTUIN

Iedere imker heeft nog wel ergens een plaatsje in zijn tuin om een mooie sierstruik te planten. Wat ook kan, is vernieuwen, soms moet men de bijl en de zaag boven halen en durven een struik of boom opofferen om zo plaats te maken voor een mooie sierstruik. Vanzelfsprekend kiezen we voor rijkbloeiende planten die stuifmeel en nectar produceren voor onze bijen. Het is steeds een mooi zicht om je bijen druk bezig te zien op de planten in eigen tuin. Bij het volgend overzicht stel ik tien ideeën voor die je hierbij kunnen helpen te kiezen.

1. Berberis, ook zuurbes genoemd, dit is een groot geslacht met niet minder dan 600 soorten. Dus genoeg keuze, er zijn evergreen soorten en bladverliezende soorten die meestal ook nog goede herfstkleuren hebben. Let wel, allen hebben doornen. Hier enkele willigkeurig en waardevolle gekozen soorten: B. darwinii ‘Compacta’, kleine bolvormige plant met oranje bloesem, B. polyantha, gele bloemen en mooie herfstkleur, B. vernuculosa, evergreen met gele bloemen, B. kawakami, evergreem met lange gele bloemtrossen, B. amurensis, bladverliezend, goede kleuring in de herfst en massa’s rode zaden, B. insignis en ten slotte B. wilsonia, gele bloemen.

2017 19 1

2. Lonicera, een geslacht met 180 soorten waarvan wij allen ten minste één kennen, het geitenblad. Ook zien wij heel dikwijls L. nitida in de openbare beplantingen. Wij breken een lans voor: L.fragrantissima en voor L. henrii. De eerste bloeit vroeg in het voorjaar en de witte bloemen verspreiden een zeer aangename doordringende parfum. De tweede, L. henrii is een klimmer met mooie oranje bloemen. Vele lonicera zijn het planten waard, doch de klimplanten moet men in het oog houden want ze zien er snel slordig uit.

2017 19 2

3.    Chimonanthus, hier zijn slechts 6 soorten van. Het is een miskende maar waardevolle winterbloeier. Ch. praecox, ook winterzoet genoemd want de lichtgele bloempjes met donkerbruin hartje zijn heel zoet riekend.

2017 19 3

4.Cotoneaster, weer zo een belangrijk geslacht met niet minder dan 200 soorten. Behoort tot de rosacaea, en alle rosacaea zijn door de bijen geliefd. Iedereen kent de C. horizontalis die tegen de grond kruipt en waar de bijen tijdens de bloei niet van weg te slaan zijn. Nu houden wij het bij 3 struiken waarvan 2 groenblijvend zijn en die alle 3 prachtige vermiljoen kleurige bessen dragen, een goede wintervoorraad voor de vogels. C. bulutus, grote struik, rijkbloeiend en goede herfstkleur. C.salicifolius, wilgenbladcotoneaster, van deze zijn er heel wat cultivars; onthouden we ‘Avondrood’ en ‘Automnfire’ wat veelzeggend is. C. rotundifolia, ook soms vermeld als nitidus. is ook een goede aanwinst.

2017 19 4

5.Deutzia, bruidsbloem, bladverliezende struiken afkomstig uit het Himalayagebergte. De Fransman Lemoine creëerde heel wat schitterende hybriden. Wat mij betreft zou er in iedere tuin één of meerdere deutzia moeten staan. De lijst van goede deutzia’s is lang maar ik geef er u 4 en geloof mij het zijn toppers. D. elegantissima, roze welriekende bloemen, dat zijn ze trouwens alle deutzia’s. D. xmagnifica, heeft zijn naam niet gestolen, dit is een kruising van D. scabra met D. vilmorianiae, bloeit met dubbele witte bloemen. D. magicien ook een kruising, de bloemen zijn paarsroze met witte randen en licht paars aan de achterzijde. D. ‘Mont Rose’ lichtroze bloemen op lange trossen.

2017 19 5

6. Enkianthus, afkomstig van Japan, behorende tot de ericaceae familie. E. campanulatus, pronkklokje, is een fraaie sierheester. Ook hiervan zijn heel wat cultivars. De bloemen zijn klokvormig en de kleuren gaan van wit over lichtbeige tot rozepaars. We moeten vermelden dat een zure grond vereist is. Deze plantverkiest ook een lichte zandgrond.

2017 19 6

7.Escallonia, afkomstig van Zuid-Amerika. Dit zijn meestal kleine struiken die in volle zomer bloeien; kan ook als haagplant aangewend worden, zij verdraagt zeer goed het snoeien. Ze zijn te vinden in alle kleuren, wij onthouden E. ‘Apple Bloesem’, wat duidelijk is, E. iveyi is een rare zeldzame witte bloeier. Als derde E. stica‘Harold Comber de meest vorstvaste soort. E. rubra heeft rode bloemen die in trossen hangen, de bladeren zijn aromatisch.

2017 19 7

8. Euonymus, ook weer een rijk geslacht met 175 soorten. De E. europeus is ons allen bekend als kardinaalsmuts. De rode bloemen blijven lang hangen en wanneer ze open gaan komt een fel oranje zaadje tevoorschijn. De kardinaalsmuts heeft het nadeel van wortelopslag te geven en de zaden worden rijkelijk verspreid door de vogels. Een aantal Euonymus, zoals E. fotunii zijn klimmend al dan niet gepanacheerd en bladhoudend, men ziet ze dan ook dikwijls als muur bedekkers in de tuin. E.alatus is een kleine struik en kleurt bloedrood in de herfst. E. planipes is een ietwat grotere struik. Kardinaalsmuts noemt men in Frankrijk ‘le fusain’ wat betekent houtskoolstift. Men gebruikt namelijk dit hout om tekenstiften te maken.

2017 19 8

9.Exochorda, zeer attractieve sierstruik van de rosaceae familie, dat zeker meer aandacht verdient. Wordt in het Nederlands parelstruik genoemd. De bloemen die in mei verschijnen zijn inwit. E. xmacrantha ‘The Bride’ wederom is de naam goed gekozen. De hangende takken zijn geladen met massa’s bloemen van het zuiverste wit. E. racemosa is wellicht de best gekende. Exochorda schuwt kalkhoudende gronden.

2017 19 9

10. Fothergilla, niet courante maar waardevolle plant uit Noord-Amerika, behoort tot de familie van de hamamelidaceae. Slecht 2 soorten, F. gardenii en F. major. De eerste F. gardenii wordt slechts 1 m hoog, bloeit in april met witte opstaande clusters, is zeer welriekend, heeft prachtige herfstkleuren. F. major gelijkt nogal op de vorige, traag groeiende struik. Bloeit ook in april, de opvallende kleine witte bloemen ontluiken voor de bladknoppen. Heeft ook prachtige herfstkleuren.

2017 19 10

Bronnen: The Hillier Manual of Trees & Shrubs