Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 102
Jaar: 2016
Maand: December
Auteur : Albert Vandijck
WINTERAKONIET
Aardig wat planten bloeien ondanks de winterkoude, maar de winterakoniet is er echt weg van. Het is elk jaar uitkijken om de eerste gele bloemetjes van de winterakoniet (Eranthis hyemalis) te ontdekken. Het meest verwonderlijke is hun taaiheid. Bij ijzel of vrieskou lijken ze reddeloos verloren. Verwelkt liggen ze neer. Maar na enkele uren zachter weer staan ze er weer monter bij.
De mooie kelkbloemetjes steken hun kopjes boven de sneeuw uit en kunnen als nectarleverancier al betekenis hebben voor vroege honing- of solitaire bijen en ontwaakte hommelkoninginnen (nectar- en stuifmeelwaarde 3).
De nectar wordt geproduceerd door nectarklieren of nectariën. Deze nectariën kunnen als onderdeel van de kelk, kroon-, of meeldraden ontstaan. Bij de winterakoniet zijn de kroonbladeren echter geheel in nectariën veranderd en heeft de kelk de functie van de kroon overgenomen.
De winterakoniet stamt uit de ranonkelfamilie waartoe ook de boterbloem, de dotterbloem en de bosanemoon behoren. Bij het planten van winterakonietbloembollen hou je rekening met een plantdiepte die gelijk is aan tweemaal de dikte van de bol