Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 101
Jaar: 2015
Maand: September
Auteur : Frans Maenhout

BEDENKINGEN BIJ HET INWINTEREN

Imkers en duivenmelkers
Na het oogsten van de zomerhoning gaan we inwinteren en behandelen tegen varroa. Bij gesprekken met collega-imkers over het inwinteren denk ik steeds aan die duivenmelker die veel grote prijzen won en die aan zijn collega’s vertelde dat dit kwam doordat hij aan zijn duiven water gaf uit de waterbak waarin de dorpssmid zijn gloeiend ijzer koelde. Daarna stonden ze bij de smid in de rij.
Imkers zijn een beetje als duivenmelkers en denken ook dat ze een vitaminen of mineralenmengsel, een of ander zuur, een plantenextract of nog een ander dopingmiddel moeten toevoegen aan hun wintervoeding opdat hun volken goed zouden overwinteren.

Tous pour vendre, rien pour prendre
Toen ik op een feest, waarop ook een oude apotheker, bijna 90 jaar en nog fit en gezond, aanwezig was, hem vroeg of dat door zijn pillen was, antwoordde hij laconiek: ‘De leuze van de apotheker die oud wil worden luidt: Tous pour vendre, rien pour prendre.’
Ik denk dat veel imkers het te goed willen doen en waarschijnlijk zijn al die supplementen overbodig. Daarom voeder ik ook geen siroop meer van Sint-Ambrosius of van een andere heilige, maar gewoon siroop van Frans: suiker in kraantjeswater en mijn bijen overwinteren daar goed op.

Cocktails41 1

 

Ook huiver ik als ik zie welke cocktails, met een goed klinkende Engelse naam, er tegenwoordig vrij te koop worden aangeboden en ook gekocht worden voor de behandeling van varroa: een suikeroplossing met oxaalzuur, m i e r e n z u u r , c i t r o e n z u u r, propolistinctuur en etherische oliën. Men had er ook nog een geutje amitraz kunnen aan toevoegen en dan maar hopen dat de volken zo’n brouwsel zullen overleven.

Experimenteer niet
Wij hebben nog geleerd: primum non nocere of: zorg er vooral voor dat je behandeling geen schade berokkent. Maar ik heb de indruk dat dit tegenwoordig vertaald wordt als: primum, waar verdien ik meest aan.
Daarom: als vorig jaar je volken niet goed uit de winter kwamen, vraag een collega, die meer succes kende, hoe hij het doet. En als je zelf geen verdwijnziekte had, doe zo verder, experimenteer niet en denk eens aan die duivenmelker en de oude apotheker. Hopelijk zal volgend jaar dan ook bij ons in België, zoals reeds drie jaar op rij in Nederland, de wintersterfte terug rond de aanvaardbare 10 tot 15% liggen.

Frans Maenhout, veearts op rust