Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond
Jaargang: 102
Jaar: 2016
Maand: maart
Auteurs: dr. Pia Aumeier

MEER DAN HETE LUCHT*

Met een heteluchtpistool kunnen honingramen snel en eenvoudig ontzegeld worden. Wie een aantal tips ter harte neemt kan veel tijd sparen.

De gebruikelijke methode
Met een ontzegelvork worden de honingdeksels voorzichtig weggenomen. Als je met koude ramen werkt of de vork te diep steekt moet je wel veel kracht gebruiken. Bij onoplettendheid vloeit er soms bloed.

Het alternatief
Een heteluchtpistool van 2000 W is niet alleen geschikt voor het bewerken van meubels. Juist gebruikt, kunnen honingramen ermee vlot ontzegeld worden. En dat gaat zo: het pistool wordt gedurende ongeveer 15 seconden op de hoogste stand voorverwarmd, tot de bedrijfstemperatuur van 600°C is bereikt. Beweeg snel over de verzegelde honingcellen op enkele cm afstand, in rechte horizontale of verticale banen, zodat alle cellen gelijkmatig verwarmd worden. Reeds bij 63°C smelten de deksels. Het luchtkussen tussen deksel en honing zet uit door verwarming en drukt de vloeibare was naar de zijkanten, waar het aan de celranden na enkele seconden terug verhardt. Schakel het heteluchtpistool niet uit tussen twee ramen, maar laat het brandveilig opstaan. Indien een raam zo gedurende maximaal 10 seconden wordt verwarmd, is er geen verlies aan honingkwaliteit.
Aankoopprijs en energiekosten zijn een paar nadelen, maar wie het gebruikt:

  • spaart tijd en moeite bij het ontzegelen,
  • heeft ontzegelde ramen die nauwelijks druppelen, daar de celranden normaal niet beschadigd zijn,
  • produceert nauwelijks wasdeeltjes die de honingzeven verstoppen,
  • heeft minder last van raatbreuk, door de lage mechanische belasting,
  • moet geen ontzegelwas laten afdruppen.

PIA1

De methode werkt enkel met heldere honingraten zonder broed.
De was van de broedcellen wordt door de hete lucht weliswaar vloeibaar, maar zonder luchtkussen wordt deze niet weggeduwd, koelt af en vormt opnieuw een gesloten celdeksel. Gebruik dus uitsluitend onbebroede ramen van de honingzolder. Breng dan ook nooit broedramen naar boven in de honingzolder en gebruik een koninginnenrooster.
Om de luchtkussens niet in te drukken gedurende het transport van de bijenstand naar de slingerruimte, worden de ramen in een romp, in de oorspronkelijke volgorde verplaatst. Zo blijven de raten onbeschadigd.
Wanneer men in de keuken ontzegelt, moet men wel met het volgende rekening houden. Een klein gedeelte van de gesmolten was springt in alle richtingen. Oude kleding en een karton als afscherming tegen rondvliegende wasdeeltjes, zijn een verzekering voor een duurzame harmonie met de medebewoners.

PIA2

PIA3